На Миколаївщині фермер вирощує равликів, придатних для споживання

12:40

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Олександр Піщаний, житель Коблівської об’єднаної територіальної громади, що на Миколаївщині, вирощує равликів, придатних для споживання. У майбутньому фермер планує експортувати молюсків до інших країн. Про власну равликову ферму розповів Олександр Піщаний, передає Суспільне.

Ідея створення равликової ферми з’явилась, коли він працював у Хорватії. Чоловік починав свою справу із закупівлі трьох сотень равликів. З кожним роком їх кількість збільшувалася.

«Я подумав: була б гарна ідея, щоб зробити це в Україні біля Коблево. Популярне місце, туризм, тому і відкрили тут ферму. В перший рік ми спробували, а потім пішли далі й далі. Запущено малька на дві тонни з розрахунком, що буде падіж і виростимо ми приблизно близько тонни», – сказав власник ферми.

Олександр розповідає, що африканський равлик Колумбом був завезений у Європу і вирощується спеціально на фермах для їжі. Відрізняється від українського равлика тим, що він швидко росте, каже Олександр. За словами власника ферми, у нього період росту – п’ять місяців, український – до розміру споживання росте приблизно три роки.

Процес вирощування равлика є ретельним, мають бути сприятливі умови: волога, тінь.

«Прокидається маточне стадо. Йому два-три тижні потрібно реабілітації, щоб він набрав сил. Ми їх просто годуємо. Після того, як набралися сил, починається сезон спарювання. Він підбирає свою стать від оточення. Наприклад, якщо навколо 30 жінок і 10 чоловіків, вони міняють свою стать, яка їм потрібна. Є випадки, коли після спарювання обидва равлики відкладали ікру», – розказує Олександр.

За словами власника ферми, температура, при якій равлик живе комфортно, становить від 15 до 28 градусів. У кінці вересня йде збір равлика.

У майбутньому Олександр планує вирощувати равликів на експорт.

«Маю надію, що це вже буде справа мого життя. Дуже цікаво розвиватися далі», – додав власник ферми.