Присвячення творчості та життю художниці Марії Примаченко

19:45

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Сьогодні в Миколаївському обласному художньому музеї імені В.В. Верещагіна відбувся цікавий захід, присвячений творчості та життю Марії Примаченко (1909 – 1997) з нагоди 115 – річчя зі дня народження майстрині. За допомогою електронної презентації та репродукцій творів Марії Примаченко, ведуча заходу Любов Олексіївна Запісочна розповіла глядачам про життя та творчість художниці.
Незважаючи на всесвітню славу Марії Примаченко, у її біографії залишається чимало білих плям. Достеменно відомо, що народилася вона у селі Болотня Іванківської волості Київської губернії 12 січня 1909 року. А далі починаються таємниці. Наприклад – з написанням її прізвища: в офіційних документах вона записана як Приймаченко, а сама художниця підписувала свої картини або ініціалами “М.П.” або “Примаченко”.
Інша таємниця полягає в тому, що в дитинстві Марія Примаченко перемогла поліомієліт і кожен рух діставався їй з величезною віжкістю, проте абсолютно незбагненним чином вона створила за своє життя понад 1000 робіт, які прославили її ім’я в усьому світі. Її картини подорожували по всьому світу, виставлялися в найпрестижніших залах, а сама художниця не виїжджала далі за Київ і, не дивлячись на всесвітню славу, вела дуже скромний спосіб життя.
Серед шанувальників феномену Марії Примаченко чимало всесвітньо відомих художників, серед них – Пабло Пікассо, Марк Шагал, який навіть намагався наслідувати її стиль. На честь Марії Примаченко названо зірку між Марсом та Юпітером, її номер 14624.
Загадкові, фантастичні світи Марії Оксентівни Примаченко живуть і сьогодні, заворожуючи нерозгаданістю таємниці та космічним переплетенням сюжетних ліній.
Миколаївський обласний художній музей імені В.В. Верещагіна – на хвилі мистецтва, яке зберігає таємниці та запрошує усіх небайдужих людей до їхньої розгадки.