З Нідерландів в Україну завезли сирний соус “Cheddar Cheese Sauce”, в якому було виявлено воскову бацилу, повідомляє Держпродспоживслужба.
До Держпродспоживслужби надійшло повідомлення, отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) стосовно виявлення Bacillus cereus в соусі «Cheddar Cheese Sauce» (3000 g), партія 2329233, дата виробництва 21.06.2023, виробник: Lekkerkerker Food, Netherlands, що експортувався з Нідерландів до України.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, миколаївців просять негайно інформувати ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області: т/факс (0512) 30-43-25, (0512) 30-43-14 та e-mail: dpssmykolayiv@dpssmk.gov.ua, viddilbhp@dpssmk.gov.ua .
Довідково:
Виявлена бацила B. cereus широко розповсюджена в навколишньому середовищі, часто висівається з ґрунту та рослин.
B. cereus викликає два типи харчових токсикоінфекцій у людини:
-Діарейний: виникає при вживанні контамінованої їжі, коли бактерія виділяє токсини в тонкому кишківнику. Ця форма може проявлятися діареєю, кольками й іноді нудотою, але зазвичай без блювоти.
-Блювотний: виникає якщо cereusвиділяє різні типи токсинів в контамінованій їжі. Нудота та блювання виникають через декілька годин після отруєння.