Миколаївців попередили про імпортний соус з токсичним патогеном

10:16

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

Омикрон, коронавирус, новости, штамм, вирус, ЕС, пандемия, новости, COVID-19,

З Нідерландів в Україну завезли сирний соус “Cheddar Cheese Sauce”, в якому було виявлено воскову бацилу, повідомляє Держпродспоживслужба.

До Держпродспоживслужби надійшло повідомлення, отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) стосовно виявлення Bacillus cereus в соусі «Cheddar Cheese Sauce» (3000 g), партія 2329233, дата виробництва 21.06.2023, виробник: Lekkerkerker Food, Netherlands, що експортувався з Нідерландів до України.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, миколаївців просять негайно інформувати ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області: т/факс (0512) 30-43-25, (0512) 30-43-14 та e-mail: dpssmykolayiv@dpssmk.gov.ua, viddilbhp@dpssmk.gov.ua .

Довідково:

Виявлена бацила B. cereus широко розповсюджена в навколишньому середовищі, часто висівається з ґрунту та рослин.

B. cereus викликає два типи харчових токсикоінфекцій у людини:

-Діарейний: виникає при вживанні контамінованої їжі, коли бактерія виділяє токсини в тонкому кишківнику. Ця форма може проявлятися діареєю, кольками й іноді нудотою, але зазвичай без блювоти.

-Блювотний: виникає якщо cereusвиділяє різні типи токсинів в контамінованій їжі. Нудота та блювання виникають через декілька годин після отруєння.