Ювілей відзначив археолог Василь Нікітін

22:04

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Сьогодні, 1 квітня, виповнилось 85 років видатному українському археологу, краєзнавцю, письменнику Василю Івановичу Нікітіну. Народився в Миколаєві. 1968 року закінчив факультет журналістики МДУ.

Проте, журналістикою займатися не став – захопився археологією під впливом найстарішого миколаївського археолога і краєзнавця Ф. Т. Камінського, який працював у 1920-х роках в Ольвійській експедиції  під керівництвом Б. В. Фармаковського.

Ф. Т. Камінський, будучи у ті роки директором Миколаївського історико-археологічного музею, сприяв перетворенню Ольвії на національний археологічний заповідник. Василь Нікітін брав участь в археологічних експедиціях, що працювали на території Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

З 1968 до 1988 року працював у Миколаївському краєзнавчому музеї на посаді наукового співробітника.

1972 року отримав офіційний дозвіл від польового комітету Інституту археології АН УРСР на проведення розвідок та розкопок. Ним було розкопано та досліджено низку курганів області у Нижньому Поінгульї та Побужжі, а також поселення епохи ранньої бронзи біля с. Матвіївка та кілька стійбищ-литовок у Нижньому Побужжі та Поінгульї цього ж часу.

Активний учасник наукових та краєзнавчих конференцій у 60-х-80-х роках XX століття.

У 1976 році ювіляр створив нову, цікаву, науково обґрунтовану археологічну експозицію краєзнавчого музею. Займався охороною та популяризацією археологічної спадщини Миколаївщини.

З 1989 по 1993 роки – завідувач південного відділу Київських реставраційних майстерень республіканської лабораторії охоронних досліджень пам’яток археології, історії та культури.

З 1994 року – викладач історії мистецтв у Миколаївській середній школі № 58. Довгий час працював викладачем кафедри історії факультету політичних наук Миколаївського державного гуманітарного університету ім. П. Могили.

Василь Іванович – автор понад ста статей з питань археології та краєзнавства, 5 книжок й монографії «Матвеевское поселение Ингульской катакомбной культуры на Южном Буге». В них він вмістив свій досвід, результати досліджень, великий багаж знань.

Вітаємо з днем народження, наш поважний, шановний городянин! Бажаємо здоров’я, миру, творчої наснаги та нових книжок.  

На фото: на презентації книги з видавницею Іриною Гудим.