Щоби не поплавило: дієві лайфхаки, як пережити спеку

16:55

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Різні тканини по-різному пропускають тепло, відтак одяг із натурального льону та бавовни в спекотну погоду буде однозначно вдалішим вибором, ніж щось синтетичне. Та виявляється, значення має й колір. Темні кольори швидше абсорбують тепло, відповідно, в них ви нагріватиметеся швидше. А от білий (особливо білий!), жовтий, блакитний, салатовий, рожевий і світло-сірий, завдяки своїй здатності відбивати сонячне світло, допоможуть “не закипіти”.

А от білий (особливо білий!), жовтий, блакитний, салатовий, рожевий і світло-сірий, завдяки своїй здатності відбивати сонячне світло, допоможуть “не закипіти”.

Наступна порада може прозвучати трохи моторошно, але вашу кров у буквальному сенсі можна швидко охолодити. Для цього можна прикласти лід, загорнутий у тканину (акумулятори холоду для сумки-холодильника чи будь-що зручне, що знайдеться у морозилці) до місць, де вени розташовані найближче до поверхні тіла – до внутрішнього боку коліна, під пахви, на згини ліктів, на шию.
Чим активніше рухається тіло, тим більше тепла продукує.
Коли ж вам конче треба вийти надвір, а на залюдненій вулиці міста пан або пані, що фланує з аксесуаром на кшталт пакета замороженої кукурудзи, виглядатиме дещо дивно, є елегантніший трюк: легкий вологий шалик на шиї, який теж трохи охолоджуватиме кров.
На те, наскільки нам гаряче, впливає, зокрема, їжа. Науковці радять у спекотні дні налягати на продукти, які легко перетравлюються та містять у собі багато води, тобто фрукти та овочі.
У цілому рекомендується споживати менше калорій. Якось було навіть вирахувано, що скорочення денної кількості калорій на 23% знижує температуру людського тіла на пів градусу. Це відбувається за рахунок зниження метаболічного тепла, яке виробляє організм. І навпаки, чим ситніша та багатша на білок буде страва, тим більше буде й метаболічного тепла і, відповідно тим гарячіше вам буде.
Парадоксально, але доречними будуть саме гострі наїдки, ті, від яких “пече”. Активний компонент червоного перцю, капсаїцин сприяє активнішому потовиділенню – а цим методом самоохолодження нас обладнала сама природа.
Цікаве: у ананасі міститься фермент бромелайн, який здатен уповільнювати процес травлення, знижуючи тим самим кількість тепла, яку організм при цьому вивільнить.
Вельми корисний ефект, з’ясували вчені, також має кориця. Вона може охолоджувати шлунок за рахунок зниження кислотності і продукування ферментів. У результаті цього температура тіла може опуститися на цілих 2 градуси за Цельсієм. Щоправда, дослідження, які показали цей приголомшливий результат, поки проводилися лише на тваринах. Але якщо у спеку ви вирішите побалувати себе смачненьким сінабоном, гірше од того не буде точно.
Учені свого часу вирахували, що в умовах сильної спеки людина лише за 1-2 години здатна втратити до 2 літрів рідини, що загрожує серйозними наслідками для її здоров’я та навіть життя.
Одначе є напої, яких експерти однозначно радять уникати – ті, що містять кофеїн. Річ у тім, що він є діуретиком, тобто спонукає вас частіше навідуватися до вбиральні, що аж ніяк не помагає уникнути зневоднення. Кава, чай (навіть холодний) та особливо енергетики – те, від чого варто утриматися, коли вам гаряче.
Утримуватися або, принаймні, бути дуже обережними з алкоголем у спеку експерти закликають із кількох причин.
По-перше, він теж є діуретиком.

По-друге, він впливає на вивільнення гормону вазопресину, який відповідає за утримання води в організмі.

По-третє – найпідступніше – дає оманливе відчуття, ніби ви п’єте достатню кількість рідини.

Маючи це все на увазі, важливо дотримуватися базових правил для літніх вечірок: добре попити води перед тим, як уживати хмільні напої; чергувати їх із безалкогольними освіжуючими дрінками та знати свою міру.
До речі, цікавий лайфхак: пляшка або бляшанка, загорнуті в вологий паперовий рушник, охолонуть у морозилці значно швидше завдяки випаровуванню вологи.
Коли ж охолоджуєте щось у ємності води з кубиками льоду, то додайте туди солі, вона пришвидшить руйнування кубиків та, відповідно, охолодження.
Якщо у вашій морозилці знайдеться вдосталь місця, то заздалегідь запхайте туди вашу подушку, загорнувши в пластиковий пакет і ввечері ваша голова, в якій, за відчуттями, просто плавляться мізки, вам за це подякує. У разі ж, якщо ваша морозильна камера дощенту забита морозивом (хто візьметься засуджувати?), то приємний ефект буде і від самої охолодженої наволочки та простирадла. На жаль, вони скоро нагріються, але перед цим допоможуть вам швидше та приємніше заснути. Тримати в морозилці ще одну наволочку та міняти вночі.
Вішати вологу тканину на вікна і двері – цим лайфхаком, який називається охолодження випаровуванням, користувалися у стародавні часи греки, римляни та єгиптяни.
Спробуйте і ви прилаштувати на відчинене на ніч вікно вологе простирадло чи бодай оббризкати фіранку водою з пульверизатора.