
У Миколаєві команда волонтерів щоденно готує для людей понад п’ять тисяч порцій гарячих обідів. Роздають їжу як миколаївцям, так і жителям Херсона.
Миколаївський ресторатор Микола Поточняк розповів Суспільному, як організована справа.
За словами ресторатора, на початку повномасштабної війни готували з продуктів, які залишились на складах в мережі його закладів.
“З першого дня ми почали готувати для всіх, хто цього потребує. Це були спочатку — військові, лікарні, поранені. В команді — 35 людей”, — сказав Микола.
Наприкінці квітня 2022 року, каже ресторатор, почалась співпраця з організацією World Central Kitchen. Місія надала пересувну кухню — фудтрак, та закуповує продукти.
“Максимальна кількість їжі, яку ми готували – це дев’ять тисяч порцій на день. Трохи більше трьох тисяч порцій їде в Херсон. В Херсоні шість наших пунктів видачі. 1700-2000 порцій залишаються в Миколаєві. Найбільша видача на вулиці Тараса Шевченка. “Червоний Хрест” видає”, — розповів Микола Поточняк.
Волонтер Максим Гідлерчук працював шеф-кухарем в одному із закладів громадського харчування Миколаєва. Разом з п’ятьма іншими волонтерами готує безкоштовні обіди для людей.
“О пів на шосту, о шостій, приходимо на роботу. І десь до 13:00-14:00 готуємо кожен день орієнтовно п’ять-шість тисяч порцій “, — сказав Максим.
Всі необхідні прилади для швидкого приготування їжі у фудтраці є.
“Кілька “варочних” поверхонь… є на 200 літрів, і на 150. Скороварка є також на 200 літрів. Ми, зазвичай, там робимо овочеве соте, щоб пришвидшити процес. Чотири пароконвектори. Ми запікаємо там ковбаски, м’ясо”, — розповів кухар.
Волонтерка Вікторія Підгаєцька пояснила, що приготовану їжу позмінно, щодня фасують дев’ять людей.
Як розповів Микола Поточняк, отримати їжу може кожен охочий в порядку живої черги. В планах — й надалі допомагати жителям Миколаєва і Херсона.