Відбулась церемонія вручення кінопремії “Оскар”. Україна – серед переможців

21:36

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У ніч з 10 на 11 березня у театрі Dolby в Лос-Анджелесі пройшла 96-та церемонія вручення престижної кінопремії “Оскар”. Американська кіноакадемія традиційно відзначила найкращі фільми у різних категоріях, акторів, акторок, режисерів, сценаристів та інших кінодіячів золотими статуетками.

Тріумфатором вечора передбачувано стала стрічка “Оппенгеймер”, яка була представлена у 13 номінаціях і забрала 7 із них, включаючи “Найкращий фільм”, “Найкращу режисуру”, “Найкращого актора” тощо.

Переможці “Оскара 2024”:

Найкращий фільм – “Оппенгеймер”

Найкраща акторка – Емма Стоун, “Бідолашні створіння”

Найкращий актор – Кілліан Мерфі, “Оппенгеймер”

Найкраща режисура – Крістофер Нолан, “Оппенгеймер”

Найкращий актор другого плану – Роберт Дауні-молодший, “Оппенгеймер”

Найкраща акторка другого плану – Да’Вайн Джой Рендольф, “Залишені”

***

Українську стрічку «20 днів у Маріуполі» визнали найкращим документальним фільмом минулого року.

Нагороду отримали його творці, зокрема режисер Мстислав Чернов, фотограф-документаліст Євген Малолєтка, а також продюсерка Василіса Степаненко. На сцену за статуеткою піднялися й інші члени знімальної групи.

«Це перший український “Оскар” в історії, і для мене це велика честь, — виголосив зі сцени Мстислав Чернов. — Але, мабуть, я буду і першим режисером, який скаже, що хотів би ніколи не робити цей фільм. Я б хотів обміняти цю нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч українців, щоб звільнила полонених».

Режисер додав, що покладає великі надії на присутніх, бо кінематограф формує спогади, а спогади — історію. Фільм допомагає зробити так, аби правда перемогла, а людей Маріуполя та всіх, хто віддали життя за Україну, ніколи не забули.

Мстислав Чернов завершив свою промову вигуком «Слава Україні!». Весь зал супроводив команду фільму стоячи, довгими оваціями.