У Франції встановили пам’ятник дочці Ярослава Мудрого королеві Анні

16:17

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

В місті Ле Блан-Мені встановили пам’ятник Анні Київській – доньці князя Київської Русі Ярослава Мудрого, яка була дружиною французького короля Генріха Першого, а згодом стала королевою Франції. Місто стане учасником великого міжнародного проєкту “Шлях Королеви”. Новину розповіло видання Obozrevatel.

Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, який взяв участь у заході від Києва.  Поворознюк зазначив, що відкриття відбулося в межах проєкту з обміну пам’ятниками, присвяченими видатним національним діячам історії та культури.

Одна з перших історично важливих офіційно зафіксованих згадок про місто Ле Блан-Мені належить саме Анні Київській – донька Ярослава Мудрого написала про місто у далекому 1060 році.

“Віднині у місті Ле Блан-Мені стоятиме пам’ятник Анні Київській, а місто стане учасником великого міжнародного проєкту – “Шлях Королеви”, що розпочався у древньому Києві, коли юна донька Великого князя Київської Русі-України Ярослава Мудрого Анна вирушила до далекої Франції, до свого майбутнього августійшого чоловіка Генріха I. Рухалася нинішніми територіями Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини, Бельгії, Люксембургу… Усі ці країни є учасниками нашого проєкту”, – розповів Микола Поворозник.

Це вже четвертий пам’ятник Анні Київській у Франції. Перший пам’ятник було встановлено у XVII столітті в монастирі Святого Вікентія, в Санлісі поблизу Парижа. Донька Ярослава Мудрого заснувала цей монастир у 1065 році. Автор памятника зобразив Анну, яка тримає в руці мініатюрну модель заснованого нею монастиря.

На пам’ятнику зроблено напис: “Анна руська, королева Франції”. 29 вересня 1996 року за запитом української громади Франції та за сприяння тодішнього посла України у Франції Юрія Кочубея оригінальний напис під статуєю змінили на “Анна Київська, королева Франції”.

Ще один пам’ятник королеві Анні встановили у червні 2005 році у Санлісі. Його створили українські митці – Валентин Зноба у співавторстві із Миколою Знобою. Цей пам’ятник Україна подарувала Франції.

А 2 жовтня 2018 року пам’ятник доньці київського князя Ярослава Мудрого відкрили в Тулузі.