На Миколаївщині підприємство станом на 25 липня переробляє до п’яти тонн замороженої продукції на добу. Фахівці не припиняли працювати під час повномасштабного вторгнення. Заморожені фрукти, овочі та гриби реалізують в Україні та за кордоном.
Про обсяги виробництва і профіль свого підприємства Суспільному розповів директор Олександр Татарінов.
Один з основних видів продукції — це заморожений салатний перець, говорить керівник підприємства. Після окупації та бойових дій у регіонах, де вирощували перець, цієї культури на ринку стало бракувати.
Вирішили посадити її на чотирьох гектарах, чекають на врожай.
Шокове заморожування, каже Олександр Татарінов, дозволяє зберегти до 95 відсотків корисних елементів у продуктах та забезпечити тривале їх зберігання.
Станом на 25 липня у цеху переробляють вишню. Отриманий продукт спочатку охолоджують, потім миють, дрилюють та заморожують — і на усіх етапах перевіряють якість.
80 відсотків продукції реалізують в Україні, решту — у країнах ЄС. Вийти на європейський ринок, каже Олександр Татарінов, не дуже складно, але інколи вигідніше швидко продати на внутрішньому ринку, бо в Євросоюзі розрахунок може відтермінуватися на місяць, а обігові гроші потрібні постійно.
Хтось із працівників пішов на фронт, дехто виїхав. Близько місяця, зі слів директора, не було електрики — тоді більшу частину продукції роздали українським військовим.
Пізніше орендували морозильні приміщення у Миколаєві. Свою сім’ю підприємець вивіз спочатку до західного регіону Україну, потім до Німеччини. Сам за кордоном не забажав залишитися.