Сікорський сказав, як зупинити Росію

10:16

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Росію можна перемогти у військовому протистоянні, і Захід спроможний це зробити. Про це у суботу, 29 червня, заявив голова МЗС Польщі Радослав Сікорський  під час лекції в британському Фонді Дітчлі, йдеться на його сторінці у Twitter (Х).

“Всупереч своїй божевільній пропаганді, Росія не є непереможною. Вона програла частину своїх воєн. Кремль можна зупинити й навіть перемогти – ми просто забули про це. Рональд Рейган казав, що його стратегія щодо Радянського Союзу була простою, якщо не сказати спрощеною: “Ми виграємо, а вони програють”. Мені подобається такий підхід”, – сказав Сікорський.

Міністр наголосив: щоб отримати перевагу над Росією, необхідно заново навчитися перемагати у грі на ескалацію. Один з можливих кроків, наприклад, – конфіскація всіх 300 мільярдів євро російських суверенних активів.

“Путін їх вже списав, він не сподівається їх повернути. Але він також думає, що нам не вистачить сміливості їх забрати. Поки що ми доводимо, що він має рацію”, – підкреслив Сікорський.

На думку дипломата, Путін шкодує про розпад СРСР. Тому розв’язана ним війна в Україні – це “матч-реванш” та виклик європейським цінностям, безпеці та й взагалі західному способу життя.

“Ми повинні запобігти поширенню конфлікту, але також маємо перемогти. Разом, як частина міжнародного альянсу демократій, ми можемо це зробити”, – сказав він.

Радослав Сікорський застеріг, що у разі перемоги у війні проти України, Росія посилить “глобальну коаліцію диктатур”, що призведе до нестабільності не тільки у Європі, а й у всьому світі.