Про те, як на дерева впливає обрізка гілок посеред літа, дізналися кореспонденти Суспільного

13:06

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Миколаєві 21 червня на бульварній частині вулиці Пограничній працівники АТ “Миколаївобленерго” здійснили позапланове обрізання дерев. Під час регулювання розміру крон дерев у вегетаційний період з’являється ризик негативного впливу на ріст рослин.

Про те, як на дерева впливає обрізка гілок дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Бульварну частину по вулиці Пограничній між Громадянською та 6-ю Слобідською доглядає комунальне підприємство “Миколаївські парки”. Технічний директор акціонерного товариства “Миколаївобленерго” Михайло Білас зазначає – обрізання крон дерев на ділянці позапланове.

“Це було відключення лінії напругою 150 тисяч вольтів, що живить високовольтну підстанцію, від якої заживлено понад десять тисяч споживачів. Це була дуже серйозна ситуація і треба було екстрено реагувати. Тому ми відреагували для того, щоб забезпечити надійне електропостачання”, — повідомляє Михайло Білас.

Енергетик каже, щороку підприємство звертається до балансоутримувачів з проханням здійснювати обрізку зелених насаджень відповідно до правил охорони електричних мереж.

“На жаль, ми не всюди маємо доступ і вплив на розчищення, тому що є зелені насадження, які обслуговують відповідні установи, організації, міські громади та приватні домогосподарства. Ці зелені насадження повинні обрізати саме власники й балансоутримувачі”, — каже технічний директор.

Зі слів інженерки-дендрологині Олени Недільської, таке обрізання може зашкодити насадженням.

“Проводити таку обрізку влітку, у період активної вегетації дерев, заборонено. Роботи, які проводяться влітку, — це дуже стресова ситуація, висока температура повітря, посуха. У результаті, обрізкою ми знімаємо зелену масу дерева — дереву немає чим живитися і згодом дерево гине”, — пояснює фахівчиня.

Недільська додає: обрізали рослини працівники “Миколаївобленерго”.

“Ми розуміємо, що нормативи, якими користувалося обленерго, мають на увазі, що відстань від крони дерева до високовольтних ліній повинна бути не менше п’яти метрів — це зрозуміло, але такі роботи треба проводить в зазначений термін”, — говорить Олена Недільська.

За словами екологині та начальниці відділу державного екологічного нагляду природно-заповідного фонду та рослинного світу Миколаївської області Інни Кривко, інспекція постійно наголошує на важливості збереження дерев у місті.

“Якщо це планова обрізка, її варто проводити не у вегетаційний період, тобто з кінця осені до початку весни, коли обрізка не так шкодить деревам. Також потрібно обробляти зрізи належним чином, зберігати, по можливості, форму дерев, щоб дерева розвивалися і не загинули”, — каже Інна Кривко.

Втім, Кривко каже, й у вегетаційний період можлива обрізка дерев.

“Тобто у період активного сокоруху проводять лише санітарну обрізку, тобто це сухе гілля, аварійні гілки. Якщо ми говоримо про обленерго, то якщо виникла якась аварійна ситуація, коли треба негайно реагувати тоді вже так”, — говорить фахівчиня.

Екологиня зазначає, важливо правильно обрізати дерева.

“Ми порадили все ж таки, щоб “Миколаївобленерго” зверталося до спеціалізованої організації, яка має кваліфікованих спеціалістів, що мають досвід у обрізанні. Для того, щоб виконувати її правильно і до того ж відповідальними за належне утримання зелених насаджень та збереження на обʼєктах благоустрою є балансоутримувачі”, — каже Інна Кривко.

На фото – інженерка-дендрологиня Олена Недільська.

Текст і фото – Суспільне.