Перейменувати Ленінський райсуд: у Миколаєві підготують звернення до Президента України щодо зміни назви

18:50

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Депутати Миколаївської міської ради 27 червня ініціювали звернення до Президента України щодо перейменування Ленінського районного суду міста. Документ планують розглянути наступної сесії.

Про це йшлося 27 червня під час сесії Миколаївської міськради.

За словами депутата Максима Коваленка, в Україні станом на червень 2024 року діють кілька судів, що мають радянські або російські назви, зокрема у Миколаєві.

“Ми живемо в Україні і такі поняття мають відходити у минуле. Щоб не зупиняти процес, ми за призначення присяжних. Але на сьогодні продовжують здійснювати правосуддя в Україні ряд судів, що містять відверто радянські або російські назви, наприклад, це Красногвардійський суд міста Дніпра, Новомосковський суд Дніпропетровської області, Ленінський суд Миколаєва, Московський суд Харкова”, — сказав депутат.

В Україні проєкт Закону “Про утворення, реорганізацію та ліквідацію суду” вносить до Верховної Ради президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Про це йдеться у статті 125 Конституції України та статті 19 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”.

Максим Коваленко запропонував внести до звернення пункти:

  • Просимо ініціювати консультації з Вищою радою правосуддя щодо перейменування судів, що мають радянські та російські назви.
  • На основі консультацій внести до ВР законопроєкт “Про перейменування судів, назви яких пов’язані з радянською та російською ідеологією”.

“Тому прошу надати протокольне доручення підготувати проєкт рішення. Вважаю, що це принципова позиція депутатів”, — додав Коваленко.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич сказав, що питання перейменування райсуду депутати порушували неодноразово.

“Олена Кисельова звертала на це увагу, ми спілкувались про це, але ніяк не доходило до рішення. Надаю протокольне доручення юридичному департаменту підготувати звернення. Суб’єктом ініціювання цього рішення може бути міський голова, на наступну сесію підготувати проєкт рішення щодо цього, розглянути на комісії і винести на голосування щодо звернення до Президента України Володимира Зеленського”, — сказав Олександр Сєнкевич.

Також на сесії депутати затвердили зміни до списку присяжних Ленінського районного суду Миколаєва.