На Миколаївщині зріс ризик зараження кишковими інфекціями

22:20

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Миколаєві та області ризик заразитися кишковими інфекціями, зокрема на холеру, збільшився на 28 відсотків. Востаннє захворювання на холеру фіксували в місті у 1996 році. В обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України щотижня здійснюють відбір проб води та моніторинг.

 Суспільне дізнавалося деталі.

Головний державний санітарний лікар Миколаївської області Володимир Клочко пояснив, що ризик зараження холерою збільшується, коли температура води у річках становить від 16 градусів із позначкою плюс.

За перший квартал цього року у нас відмічається збільшення захворюваності кишкової інфекції на 28,4 відсотка.

“У цьому році наша область віднесена до першої групи захворюваності інфекції. І ми постійно відстежуємо ситуацію, яка відбувається на наших рекреаційних зонах”, — каже санітарний лікар.

Мікробіологиня Ольга пояснила перший етап аналізу.

“Відділяємо, наприклад, воду. Проводимо етапи преципітати, прогріваємо, і капаємо лізис і там виходь у нас кінцевий результат, РНК, і далі проводимо подальші розслідування і виявляємо, що там у нас, які є віруси”, — каже Ольга.

Завідувачка вірусологічної лабораторії Ірина Касянчук розповіла про дослідження.

“Проводимо дослідження на ентеровіруси, на кишкову групу – це ротавіруси, астровіруси, норовіруси, аденовіруси, а також вірус гепатиту A. Зараз ми будемо ставити плашку в ампліфікатор, апарат, який нам дасть через півтори години приблизно результат”, — пояснила Ірина.

Завідувач інфекційного відділення Миколаївської обласної інфекційної лікарні Ігор Пашков повідомив про збільшення кількості звернень на 50 відсотків у порівнянні з минулим роком.

Кожного дня ми приймаємо пацієнтів з гострою кишковою інфекцією, ну, і з будь-якою інфекційною патологією.

“Ми обстежуємо згідно з наказом, кожного пацієнта, який має дисфункцію кишківника, ми обстежуємо. Якщо це важкий перебіг будь-якого гастроентериту, ми обстежуємо трикратно: тричі”, — каже Пашков.

Щоб уникнути зараження кишковими інфекціями, слід дотримуватися правил особистої гігієни, а також не купувати їжу на стихійних ринках, додав Володимир Клочко.