Вірші українського поета-краєзнавця Бориса Мозолевського можна послухати в аудіозаписі – пропонує наукова бібліотека

15:04

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

 У рамках проєкту «Книги без бар’єрів: аудіобібліотека для людей з вадами зору» фахівці Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека підготували для вас чергові аудіозаписи – це вірші українського поета-краєзнавця Бориса Миколайовича Мозолевського.
Письменник народився 4 лютого 1936 року в селі Миколаївка Веселинівського району Миколаївської області. З 1958 року, заочно навчався на історико-філософському факультеті Київського університету імені Тараса Шевченка, брав активну участь в літературних вечорах разом із І. Світличним, І. Дзюбою, В. Чорноволом, Г. Тимченком, М. Вінграновським. Був знайомий з Василем Стусом. Закінчивши університет, у 1965 – 1968 роках працював редактором у видавництві «Наукова думка», редагуючи видання археологічної тематики. У 1969 брав участь в експедиції, що вивчала Гайманову Могилу. 21 червня 1971 року експедиція під його керівництвом, досліджуючи скіфське поховання, знайшла славнозвісну Пектораль. Перу Бориса Мозолевського належать 55 наукових публікацій, найвагомішою вважають монографію «Товста могила» (1979), а ще 8 збірок поезій та лірично-прозова повість.
З початку 70-х років Б. Мозолевський почав писати українською мовою, створивши книги поезій «Червоне вітрило» (1976), «Веретено» (1980), «Кохання на початку осені» (1985), «І мить як вік» (1986), «Дорогою стріли» (1991) та ін. Він також є автором популярної книги про археологічні знахідки України «Скіфський степ» (1983), ліричної повісті «Дума про степ». У 1971 році був прийнятий до Спілки письменників України.
Прослухати аудіозаписи поезії Бориса Мозолевського ви можете на ютуб-каналі «Миколаївська ОУНБ» ➡️ http://surl.li/uqjxg