“Дитина, яка знає війну”: у Миколаєві представили виставу про життя хлопчика з Маріуполя під назвою “10 км”

20:37

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Втрата батьків, друзів та собаки в одній виставі. У Миколаєві відбулася прем’єра твору “10 км”. У головній ролі — 12-річний актор Дмитро Пастух, який розповідає історію маленького маріупольця.

Про це повідомляє Миколаївська міська рада.

У Миколаєві, у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького, представили виставу театру “Дарунок неба” під назвою “10 км”. Автором п’єси є Ірина Феофанова, а постановниками виступили Віктор Смірнов і Роман Шворак.

Важко було пояснити дитині, яка знає, що таке війна, адже Миколаїв відчув це на собі дуже добре, але не знає, що таке окупація.

“Пояснювати, як зіграти втрату тата, мами, собаки й друзів, не травмувавши психіку, було складно, тому що він не просто актор, а ще й дитина. Але завдяки батькам та своєму колезі ми змогли”, — зазначив режисер вистави Віктор Смірнов.

Дмитро Пастух вже отримав визнання серед досвідчених театральних діячів. Він став володарем відзнаки “За кращу хлопчачу роль” на театральному фестивалі в Мукачеві.

Сценічне дійство розповідає історію хлопчика з Маріуполя, який, переживаючи окупацію, втрачає своїх батьків та собаку на прізвисько Айда.

Коли ти все це розповідаєш, ти це відчуваєш.

“Наче розповідаєш не про себе, а про якусь іншу людину. Це дуже страшно, але і дуже цікаво. Це просто великий досвід”, — поділився Дмитро Пастух.

У міськраді повідомили, що вистава викликала емоції у глядачів, які не стримували сліз протягом всієї постановки, наприкінці вони відзначили виставу оплесками стоячи.

Виставу “10 км” вже запросили на позаконкурсний перегляд фестивалю дорослих моновистав, який відбудеться восени у Кам’янському. Також вихованців Віктора Смірнова чекають у Кропивницькому та Коломиї.