Литва відновить школу на Миколаївщині — сторони підписали Меморандум

19:50

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Про це  Суспільному розповів голова Шевченківської громади Олег Пилипенко.

Кабінет Міністрів Литви 5 червня схвалив фінансування для Шевченківської громади. Загальна сума склала 2,7 мільйона євро, з яких 1,35 мільйона євро виділили з бюджетних асигнувань для Фонду сприяння розвитку та гуманітарної допомоги. Решта суми — з внеску цільового партнера

“Проєкт розрахований на півтора року і має бути завершений до кінця 2025 року. Це буде модульна школа, менша, ніж та, яка була, але трошки там буде модернізовано”, — говорить Олег Пилипенко.

З його слів, укриття буде реконструйоване з тієї споруди, яка була раніше та витримала авіаудар.

“Відповідно до нових ДБН там їй зроблять реконструкцію. Повністю на себе бере фінансування Фонд розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги. Фінансується він від уряду Литви, а також будуть там ще приватні партнери”, — розповідає голова Шевченківської громади.

Олег Пилипенко каже, що фонд також пообіцяв потім обладнати школу меблями й технічними засобами для навчання.

Модульна система спорудження передбачає те, що ця школа буде енергоефективна, тобто енергоменеджмент там також буде проведений. І ми зараз обговорюємо питання, щоб там десь були розміщені відновлювані джерела енергії, щоб вона була ще й енергонезалежна.

Голова Шевченківської громади додає, що для сільських громад України зараз складно отримати напряму фінансування від урядів країн.

“Більша увага все-таки приділяється містам, тому що там більша кількість населення, більша кількість проблем. Але попри це ми проводимо досить такі хороші переговорні процеси й маємо можливість залучати донорів до таких проєктів”, — говорить Олег Пилипенко.