Краєзнавчому музею подарували книгу «Генеалогія Страдомських» – підсумок 20 років досліджень нащадка сім’ї Юрія Страдомського

16:06

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Останнім часом до Миколаївського краєзнавчого музею надійшло багато подарунків.
Сьогодні хочемо розповісти про книгу «Генеалогія Страдомських», яка є результатом понад 20 років досліджень її складача Юрія Михайловича Страдомського.
Наприкінці ХІХ ст. та на початку ХХ ст. в Миколаєві проживали відомі колекціонери Василь Андрійович Страдомський та його син Борис. Починаючи з 1923 року Борис Васильович підтримував зв’язки з міським музеєм. Він подарував музею частину колекції свого батька, предмети якої займають належне місце в стаціонарній експозиції.
У книзі представлений поколінний розпис десяти гілок роду: 21 покоління, більш 1250 імен! Хронологічні рамки:  XIV – XX ст., географічні межи охоплюють сучасні Польщу, Литву, Україну, Білорусь, Німеччину, Естонію, Росію.
До Чернігівської гілки роду відноситься Василь Андрійович Страдомський (1.01.1831 – 13.05.1902) – морський лікар, учасник Східної (Кримської) війни. З 13 травня 1860 року він виконував ординаторські обов’язки у Миколаївському морському шпиталі та здійснював численні морські кампанії. Був вчителем у шпитальній фельдшерській школі, лікарем в училище для доньок нижніх чинів морського відомства; оглядав хворих ветеранів війни, які мешкали в Інвалідних хуторах, майстрових та робітників миколаївського порту. Василь Андрійович обирався гласним Міської думи (1888 – 1892, 1893 – 1897); з моменту відкриття Миколаївського відділення Товариства морських лікарів був його бібліотекаром та секретарем.
Науковці висловлюють щиру подяку Юрію Страдомському за книгу. Вона стане в пригоді багатьом дослідникам цього древнього роду.