Черешневий сезон. Простіше, ніж зварити варення

13:53

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Черешня цього року вродила. Досить і наїстись, і на зиму запасів зробити. Черешневі варення, повидло, джем, компот, черешня в цукровому сиропі та власному соку… Рецепти цих популярних страв із улюбленої багатьма ягоди давно відомі та опрацьовані. Але я сьогодні хочу підкинути вам ідею незвичайної заготівлі, а саме – черешневого пряного гостро-солодкого соусу до м’яса, який стане чудовою альтернативою кетчупу та аджикі.

Власне слово соус походить від латинського salsus – «посолений». А один із перших загальновідомих соусів – гарум – належить ще до епохи античного Риму.

Ви напевно знаєте, що ягоди в кулінарії використовують не лише в десертах, а й у вишуканих соусах, які відмінно доповнюють основні страви і закуски, підкреслюючи їх смак і збагачуючи його. Вони здатні перетворити навіть прісну дієтичну страву на неймовірно смачний делікатес. Сюди ідеально підходять вишня, смородина, журавлина, малина, полуниця, агрус, брусниця. Черешня в цьому списку займає не останнє місце, а соус із неї готується простіше простого.

Для мене найбільш моторошне в цьому рецепті було позбавитися кісточок, але якщо ви пройдете даний етап без втрат для свого психічного здоров’я, то, вважайте, більша частина справи вже буде зроблена. Зазначу, що чіткої кількості інгредієнтів я вам не назву, – тільки перерахую необхідні продукти. А ви вже самі в процесі приготування зможете регулювати «під себе» гостроту, насолоду і пікантність соусу. Тож не втрачаємо час і починаємо!

Інгредієнти:

Черешня без кісточок – 1,5 кг (бажано брати ягоди темних сортів, тоді соус матиме гарний насичений колір); цукор; сіль; спеції: мелений чорний та червоний перець, коріандр, копчена паприка, сухий або свіжий часник, приправа «Каррі»; оцет столовий 9% – 50 мл.

Приготування:

  1. Насамперед, підготуємо банки. Мені дуже подобається спосіб стерилізації в мікрохвильовій печі: в добре вимиту тару потрібно налити трохи води, приблизно на 1-1,5 см від денця, і прогріти на максимальній потужності близько 2-х хвилин. Кришки слід прокип’ятити, або просто залити окропом і залишити в ньому на деякий час.
  2. Звільнену від кісточок черешню, якщо вона надто соковита, перекладаємо в сито і даємо стекти зайвому соку. Його не виливайте, а зваріть сироп з додаванням води, цукру та краплі лимонної кислоти, закатайте в маленькі баночки і використовуйте взимку, наприклад, для просочення бісквітних коржів.
  3. Черешневу м’якоть перебиваємо блендером у пюре, перекладаємо в сотейник з товстим дном, додаємо на свій смак цукор, сіль, спеції, перемішуємо і відправляємо на плиту. Після закипання зменшуємо вогонь нижче за середній і уварюємо масу хвилин 20-25, періодично знімаючи піну і помішуючи, щоб наш соус не пригорів.
  4. Наприкінці варіння вливаємо оцет, знову доводимо до кипіння, розливаємо в стерильні банки і закочуємо кришками. Потім перевертаємо їх вгору дном, укутуємо в рушник і чекаємо повного охолодження. Зберігається такий соус поза холодильником у темному місці.

Порада: якщо вам вдасться, що соус рідкуватий, потримайте його на плиті трохи довше. Але слід врахувати, що після остигання він загусне, а також втратить частину своєї гостроти. В ідеалі пікантний черешневий соус має бути кисло-солодким, пряним, в міру солоним та гострим.

Приємного апетиту та вдалих заготовок!

Олена Філінюк. Фото автора.