Норвегія виділить €240 млн на ППО для України

10:41

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Норвегія виділить 240 млн євро для України на заходи з посилення протиповітряної оборони. Про це напередодні повідомило Міністерство закордонних справ Норвегії у соцмережі Х.

“Норвегія виділить 240 млн євро на заходи з протиповітряної оборони для України. Сьогодні Німеччина підтвердила, що разом з Норвегією, Данією і Нідерландами профінансує повторну закупівлю системи Patriot, щоб 100 ракет Patriot могли бути швидко передані Україні. Норвегія виділить 125 млн євро на цю співпрацю”, – йдеться у повідомленні.

Також стало відомо, що норвезький парламент – Стортинг – одноголосно схвалив довготерміновий план розвитку Збройних сил Норвегії до 2036 року, який передбачає рекордне збільшення оборонних витрат.

Як повідомляє Defense Magazine, Норвегія збільшить свій військовий бюджет приблизно до 3% ВВП до 2036 року завдяки додатковим інвестиціям у розмірі 600 млрд норвезьких крон (52 млрд євро) протягом наступних 12 років.

“Наше початкове припущення полягає в тому, що ми будемо мати справу з більш небезпечним та непередбачуваним сусідом протягом багатьох років”, – заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, маючи на увазі Росію, яка має спільний сухопутний та морський кордон з Норвегією.

Це збільшення бюджету на 83% в основному стосуватиметься військово-морських та сухопутних можливостей країни, також є плани придбати чотири додаткові системи ППО NASAMS.

Окрім того, планується замовити п’ять нових фрегатів, п’ятий підводний човен U212CD, до 28 нових кораблів різних типів і спеціалізовані протичовнові гелікоптери.