Водопостачання у регіоні: як у Миколаєві працюватиме центр з дослідження сучасних технологій

13:58

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Миколаєві запрацював Центр компетенцій з питань водопостачання та охорони водних ресурсів України “Mykolaiv Water Hub”. Україно-німецький проєкт спрямований на відновлення водопостачання в місті та розвиток водної інфраструктури у регіоні.

Про це йшлось в етері “Українського радіо. Миколаїв”.

За словами засновниці проєкту та керівниці ГО “Mykolaiv Water Hub” Ганни Слободянюк – Монтавон, німецька організація співпрацює з Миколаєвом з 2018 року, впроваджує спільні проєкти з водоканалом та вишами. У 2022 році пріоритети у роботі змінились.

“Враховуючи досвід Німеччини з розвитку колишніх індустриальних регіонів, вирішили, що варто використати потенціал, який закладений у Миколаєві, складнощі у місті, пов’язані з водопостачанням і водовідведенням. У них закладена можливість для розвитку, для втілення інноваційних рішень, можливість досліджень”, — пояснює Ганна Слободянюк – Монтавон.

Три ступеня реалізації проєкту “Mykolaiv Water Hub”

У 2024 році розпочали роботу з навчальними закладами, говорить керівниця ГО. Перший компонент проєкту — стипендії учням, які працюють над природничими й технічними темами.

“Це перші стипендії, наступні будуть у жовтні і в лютому. Зараз 30 стипендіатів — школярки 5-12 класів з Одеської, Миколаївської й Херсонської областей. Перша стипендія дві тисячі гривень, буде тричі на рік, всього шість тисяч гривень. 25 відсотків дітей, що подали заявки, досліджують у питаннях води: теми очищення води, впливу розливів рослинної олії на воду, якість води для іригації тощо”, — говорить представниця ГО.

Ініціаторка проєкту “Mykolaiv Water Hub” каже, 2025 року під ці програми буде залучена менторська підтримка й інтерактивні лекції у співпраці з гановерським водоканалом і з фундацією з Німеччини.

“Також ми у співпраці з ЄБРР працюємо над створенням магістерської програми, що буде фокусуватись на питаннях стратегічного розвитку підприємств водного господарства”, — зауважує Ганна Слободянюк – Монтавон.

Другий компонент проєкту — відновлення у Миколаєві будівлі і земельної ділянки для розміщення сучасної лабораторії, Water Innovation Lab, а також проєкти-приклади інтеграції водних технологій в міську інфраструктуру, розповів головний архітектор міста Євген Поляков.

“Ми віднайшли муніципальну власність, напрацьовуємо документи щодо проєктування і в подальшому для будівництва цього об’єкту. Зареєстрували майно на будівлю. Ми вже зробили мапування території, топографію, геологічне вишукування ділянки і зараз обстежуємо щодо подальшої експлуатації з новими навантаженнями і рекомендаціями”, — додав Євген Поляков.

Потрібно відкрити центр наукової діяльності, лабораторію, офіс, де буде ділова активність у питаннях водопостачання і водовідведення України. І ми хочемо зробити це у Миколаєві, щоб Миколаїв був водним центром півдня України.

“Є ідея, щоб квартал, де розташована будівля, зробити пішохідним і реконструювати вулицю за технологіями, коли не вода відводиться у річку, а матеріали, елементи збирають воду, вона самоочищується, і ми не маємо проблем з водовідведенням”, — розповідає посадовець.

Третій компонент — запровадження навчальних програм в Миколаєві для керівників та працівників підприємств водної галузі, говорить Ганна Слободянюк – Монтавон.

Особливості роботи Центру “Mykolaiv Water Hub”

“Крім цього, до будівлі ми розглядаємо варіант вибору п’яти об’єктів у місті, де можуть бути застосовані нові технології з використанням водних ресурсів або води. Наприклад, повторне використання води для озеленення, використання технологій із природного очищення води, де використовуються рослини, що фільтрують воду”, — зазначила засновниця проєкту.

Мета — щоб у Миколаєві було кілька об’єктів, що матимуть демонстраційний характер. Вони мають бути ефективними і сталими, але будуть демонструвати, як можна з інноваціями використовувати воду у міському просторі.

“У центрі працюватимуть миколаївці. Навчатимуть їх по-різному. У нас є контакти з Берлінським технічним університетом, також магістерська програма, що розробляється разом з Європейським банком реконструкції та розвитку. Ми не чекаємо завершення будівництва, що триватиме десь два-три роки, а впроваджуємо програми зараз”, — говорить ініціаторка проєкту.