Франція передасть Україні літаки Mirage 2000

11:03

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Президент Франції Емманюель Макрон анонсував надання Україні літаків Mirage 2000.

«Франція допомагає українцям протистояти, але ми не хочемо ескалації. Якщо говорити дуже конкретно, то завтра під час моєї зустрічі з Зеленським ми збираємося розпочати нову співпрацю, і ми надамо Mirage 2000 й запропонуємо навчити пілотів», – заявив французький президент.

Як пише Forbes, угода щодо літаків Mirage готувалася протягом багатьох місяців. За словами Макрона, Україна отримає саме винищувачі Mirage 2000-5, які оптимізовані для бою в повітрі, а не старі винищувачі Mirage 2000C або штурмовики класу “повітря-земля” Mirage 2000D.

“Всі варіанти мають однакову базову форму і характеристики: безхвосте дельтаподібне крило, один двигун, багаторежимний радар на носовій частині й надзвукову швидкість. Вибір варіанту має сенс. Французькі військово-повітряні сили вивели на пенсію останні кілька вінтажних літаків Mirage 2000C 1980-х років випуску у 2022 році. Минулого року французький чиновник заявив, що лише 13 Mirage 2000C все ще мають “невеликий потенціал”. Французькі ВПС модернізують більшість з близько 80 літаків Mirage 2000D для продовження експлуатації”, – пояснює видання.

Французькі винищувачі Mirage 2000-5, що “дожили” до цього часу, з 37 “п’ятірок” Dassault, побудованих для французьких ВПС у 1990-х роках, мають бути виведені з експлуатації до 2029 року. Але міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що їхня заміна – нові Dassault Rafales – може прибути раніше.

Немає жодних причин, чому Франція не могла б надати українським ВПС кілька десятків літаків Mirage 2000-5. Цієї кількості було б достатньо, щоб замінити існуючу українську винищувальну бригаду або сформувати нову бригаду.

“Українські Повітряні сили вступили у війну в лютому 2022 року, маючи на озброєнні близько 125 бойових літаків, включаючи штурмовики Су-24 і Су-25 та винищувачі Су-27 і МіГ-29. За 28 місяців запеклих боїв українці втратили близько 80 літаків, але замінили більшість з них на літаки, передані Македонією, Польщею та Словаччиною, а також на старі літаки, які вони витягли з довготривалого зберігання та відновили до стану, придатного для польотів”, – йдеться у матеріалі.

Нове “підкріплення” вже в дорозі. Бельгія, Данія, Нідерланди і Норвегія пообіцяли надати кілька десятків літаків Lockheed Martin F-16 – перші з них мають прибути за кілька тижнів, приблизно в той самий час, коли перша група українських пілотів завершить підготовку в США, Данії і Румунії.