Житлова субсидія: кому на Миколаївщині потрібно писати заяву на допомогу

11:50

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Жителям Миколаївської області, які отримували житлову субсидію на неопалювальний сезон, виплата буде нарахована автоматично. Втім, є категорії споживачів, які до першого липня 2024 року мають написати нову заяву на продовження державної допомоги зі сплати комунальних послуг.

Про це  Суспільному розповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Ольга Ярошевич.

За словами Ольги Ярошевич, житлова субсидія призначається з місяця звернення і до дати закінчення опалювального сезону.

Субсидія розраховується на два періоди:

  • неопалювальний період (з 1-го травня до 30 вересня);
  • опалювальний період (з 1-го жовтня до 30 квітня).

Кому з 1 травня потрібно писати заяву на допомогу на неопалювальний сезон

“Це особи, які отримують житлову субсидію на орендоване житлове приміщення та за яке сплачують житлово-комунальні послуги. Є значна категорія — отримують субсидію за місцем фактичного проживання як ВПО. Найбільша категорія — особи, де в домогосподарствах кількість фактично проживаючих осіб, менша ніж кількість зареєстрованих. У нашому регіоні це майже шість тисяч домогосподарств”, — сказала Ольга Ярошевич.

Посадовиця каже, необхідно подати документи й людям, яким в опалювальний період субсидія була розрахована в нульовому значенні, представникам домогосподарств, у складі яких є задекларовані люди.

Також не призначать автоматично виплату домогосподарствам, у яких є 18-річні, що у 3 та 4 кварталах 2023 року не мали доходів. В області таких більше 600 людей, пояснила Ярошевич.

“Найбільша категорія, якій буде припинено виплату і відмовлено у призначенні житлової субсидії з першого травня, це коли ми отримуємо інформацію від постачальників про заборгованість за послуги. Сума боргу законодавством визначена 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. На сьогодні це 680 гривень”, — зауважила заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду.

Станом на кінець травня у регіоні заборгованість мають більше тисячі домогосподарств, які отримують субсидію. Рішення про відмову отримає заявник. Є такий вихід, як реструктуризація боргу або заплатити. Якщо заявники до нас звернуться до першого липня, тобто протягом двох місяців від першого травня, то не втратять права, і буде призначена субсидія з першого травня.

“У сільській місцевості отримують житлову субсидію на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива. У 2024 році люди мають право подавати заяву та декларацію до кінця календарного року на призначення”, — додала Ольга Ярошевич.

Призначення або перерахунок субсидії ВПО

За словами заступниці директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Надії Скопенко, переселенці мають право подати заяву на субсидію за орендоване житло, за яке сплачують комунальні послуги.

“Держава змінила порядок нарахування виплат ВПО. Із березня оформлюють з урахуванням сукупного доходу родини і обставин, що визначив Уряд. Крім того, переселенці щодо субсидії на орендоване житло можуть звернутись до управління соціальних виплат і компенсацій, надати документи”, — зауважує Надія Скопенко.

Один з критеріїв — договір на оренду житла. Із цим документом представники органу соцзахисту виходять на місце, перевірити проживання переміщеної людини. І далі надають документи до ПФ для нарахування субсидій.

Документи на оформлення субсидії люди можуть подавати кількома способами:

  • звернутись до сервісних центрів;
  • відвідати Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • через уповноважену особу виконавчого органу місцевої ради;
  • онлайн: через Дію, мобільний застосунок, портал електронних послуг ПФ, пошту Пенсійного фонду