Про переваги користування електронними сервісами податкової служби: коментар начальниці управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Миколаївській області Тетяни Добренецької

12:14

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Податкова служба Миколаївщини постійно вдосконалює сервісне обслуговування платників та адміністрування податків, здійснює конструктивний діалог з бізнесом у двосторонньому форматі, докладає максимум зусиль для задоволення потреб платників, зокрема, у сучасних,
зручних та зрозумілих сервісах, які забезпечують легку та стабільну сплату
податків до бюджету.
Хочу звернути увагу, що в умовах воєнного стану залишається актуальним максимальне використання дистанційного формату спілкування.
Найпопулярнішим електронним сервісом ДПС є Електронний кабінет платника  податків, яким можна скористатись цілодобово як із персональних комп’ютерів, так і з смартпристроїв та який працює безкоштовно.
Своєрідним проривом у сфері діджиталізації ДПС є впровадження нового  мобільного застосунку «Моя податкова». «Моя податкова» — простий i зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби  громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих  платіжних систем. Мобільний застосунок доступний громадянам та може бути  завантажений на телефони як на платформі Android, так i iOS.
Окрім цього хочу зазначити, що задля забезпечення суспільства  своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією, у рамках Електронного Уряду, впроваджено Загальнодоступний інформаційнодовідковий ресурс (далі – ЗІР) з доступом через будь-яку пошукову систему в  інтернет-мережі, у тому числі у вигляді мобільної версії.
ЗІР – це своєрідна база податкових знань, де можна отримати відповіді на
питання у будь-який час та зручний спосіб.  Ресурс містить відповіді на запитання із 37 напрямів, нормативні та
інформаційні документи, актуальні ставки податків, останні зміни в податковому  законодавстві, щоденну підбірку відповідей на 20 актуальних запитань,  податковий календар із систематизованою інформацією про терміни сплати  податків, зборів і платежів, подання звітності до органів ДПС.
У розділах «Запитання – відповіді з Бази знань», «Нормативні та  інформаційні документи» інформація систематизована за напрямами:
оподаткування, єдиний внесок, електронні довірчі послуги. Розділи бази знань  містять корисні посилання на офіційний інформаційний ресурс Кваліфікованого  надавача ЕДП ДПС, Керівництво користувача ПРРО ДПС тощо.
Також розділи ресурсу надають можливість користувачам ознайомитись із  найактуальнішими запитаннями на відповідну тематику, з якими платники  податків найчастіше звертались до Контакт-центру ДПС за попередній день, та  відповідями на них.
Відмічу, що за оперативною інформацією ДПС у середньому за місяць до  ЗІР звертається понад 320 тисяч користувачів.
Акцентую увагу, що використання електронних сервісів ДПС має багато  переваг. Це економія часу і коштів на придбання бланків звітних документів,  уникнення черг під час подання звітності, перевірку звітності на наявність  арифметичних помилок, оновлення версій документів звітності,  конфіденційність інформації та оперативність обробки отриманої інформації та  найголовніше в умовах війни – це безпека платників.
Також хочу звернутися до платників податків з питання щодо приведення у  відповідність основного виду діяльності юридичної особи та фізичної особи –  підприємця, заявленого при державній реєстрації (згідно Класифікації видів  економічної діяльності ДК 009:2010 Національного класифікатора України) (далі
– КВЕД ДК 009:2010), фактичному виду діяльності, що здійснюється суб’єктом  господарювання.
Класифікацію видів діяльності КВЕД ДК 009:2010 затверджено наказом  Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 (із змінами та  доповненнями) (далі – Наказ №457).
Абзацом другим розділу 1 Наказу № 457 визначено, що основне  призначення Класифікації видів економічної діяльності – визначити та кодувати  основні та другорядні види економічної діяльності юридичних осіб,
відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців.
Другорядні види економічної діяльності – це будь-які інші (крім основного) види  економічної діяльності.
Основний вид економічної діяльності – це вид діяльності суб’єкта, на який  припадає найбільший внесок у валову додану вартість (або інший визначений  критерій).
Зазначу, що внесення змін до облікових даних юридичних осіб та фізичних  осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей  з Єдиного державного реєстру згідно із вимогами Закону України від 15 травня  2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб  – підприємців та громадських формувань» та відповідно до статей 64 та 66  Податкового кодексу України.
Тож бережіть себе та своїх близьких – обирайте безпечний формат  спілкування з контролюючими органами!

Головне управління ДПС у Миколаївській області.