Кабмін вніс зміни до Положення про ТЦК: які повноваження додалися

12:46

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Кабінет міністрів України 16 травня 2024 року затвердив постанову №558, якою вніс зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Відтепер районні ТЦК наділили повноваженнями проводити перевірку підстав надання військовозобов’язаним та резервістам відстрочок від призову. Також ТЦК зможуть контролювати облік та бронювання у державних органах, крім того, отримали інші додаткові повноваження.

До змін було передбачено, що районні ТЦК оформляють для військовозобов’язаних і резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їхній спеціальний облік. Тепер районні ТЦК також наділили повноваженнями проводити перевірку підстав надання відстрочок.

Відтепер ТЦК будуть здійснювати контроль за проведенням в місцевих держадміністраціях, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, у закладах освіти за проведенням військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів і бронювання військовозобов’язаних.

Новий закон про посилення мобілізації №10449, який набуде чинності 18 травня, запроваджує ще один документ, який може отримати громадянин від ТЦК – вимогу. Вона передує зверненню ТЦК до суду із позовом стосовно обмеження ухилянта у праві керування авто.

У Положенні прописане право ТЦК надсилати під час мобілізації вимоги в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованими листами з повідомленням про вручення за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) громадянина України призовного віку.

ТЦК зможе звертатися до суду із позовною заявою про застосування тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації стосовно громадян України, які не виконали вимоги ТЦК.

Новим положенням про ТЦК визначено, що діяльність ТЦК координується та спрямовується Міноборони.

Передбачено, що ТЦК мають право здійснювати (у період проведення мобілізації, крім цільової) заходи з перевірки військово-облікових документів громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Також ТЦК повинні будуть здійснювати ознайомлення громадян України з їхніми правами та обов’язками під час взяття на військовий облік, направлення для проходження базової військової служби, призову на військову службу та проходження зборів.

Визначено, що ТЦК здійснюють фото- і відеофіксацію процесу надання та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Реєстру “Оберіг” (крім співробітників СБУ та розвідувальних органів України, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають у них на військовому обліку).

Серед новацій також і те, що ТЦК областей та міста Києва тепер сприяють організації призовною комісією проведення контрольного медичного огляду громадян, визнаних районними (міськими) призовними комісіями непридатними або тимчасово непридатними до військової служби, громадян, які заявили про незгоду з результатами медичного огляду і рішеннями районних (міських) призовних комісій, а також громадян, направлених для проходження базової військової служби, перед відправленням у навчальні частини (центри).

Районні ТЦК братимуть участь в організації та забезпеченні роботи районних (міських) призовних комісій, готуватимуть для розгляду зазначеними комісіями матеріали з питань направлення громадян України для проходження базової військової служби, служби у військовому резерві, надання відстрочки або звільнення їх від направлення для проходження базової військової служби, служби у військовому резерві.

Також новим Положенням про ТЦК визначено, що районні держадміністрації (виконавчі органи міських рад) у взаємодії з ТЦК та органами місцевого самоврядування здійснюють організацію направлення громадян України для проходження базової військової служби. Раніше йшлося “про організацію підготовки та проведення призову громадян України на строкову службу”.

Водночас із Положення прибрали норму про те, що ТЦК взаємодіють з підприємствами єдиної транспортної системи України під час її підготовки та функціонування в особливий період.