
Підстав для подальшого значного зростання цін на овочі в Україні, зокрема на Миколаївщині, станом на 14 квітня немає. Але для повного відновлення потужностей вітчизняного овочевого виробництва потрібні роки і мільярди доларів.
Про це Суспільному розповів доктор економічних наук, професор В’ячеслав Клочан.
За словами В’ячеслава Клочана, основними регіонами вирощування овочів в Україні є Херсонська, Миколаївська та Запорізька області. Вони постачали 50 відсотків продукції на внутрішній ринок.
“Цибуля виросла в ціні втричі буквально за декілька тижнів. І це об’єктивно, тому що основний виробник цибулі — це південні області України, які не змогли внаслідок того, що тут були активні військові дії, посіяти цю культуру. Валовий збір, який ми отримали — він був низький. Навіть нижче того, що ми споживаємо в Україні”, — розповів доктор економічних наук.
Науковець каже, що внутрішня потреба у цибулі в Україні — близько 750 тисяч тонн на рік. Приблизно стільки і вдалося виростити за рік повномасштабної війни. Але через технологічні втрати продукції та неможливість вчасно її доставити, з’являється залежність від імпортованої цибулі, вітчизняний продукт зрівнюється у ціні із закордонним.
Серед інших причин високих цін на аграрну продукцію — слабо розвинена логістика і закриті через російську агресію порти.
За даними на сайті головного управління статистики у Миколаївській області, у березні 2023 року овочі на Миколаївщині подорожчали на 13,8 відсотка порівняно з лютим. У порівнянні з груднем 2022-го овочева продукція зросла у ціні на 41,8 відсотка.