Туреччина запровадила блокуюче мито на імпорт зерна з України

18:00

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Туреччина, найбільший покупець української пшениці та ячменю, з 1 травня цього року запроваджує імпортне мито на пшеницю, ячмінь та кукурудзу у розмірі 130% вартості.

Як повідомляє офіційний вісник Туреччини T.C. Resmi Gazete, наразі ставка такого мита встановлена на рівні 0%, передає Інтерфакс-Україна.

Влада Туреччини пояснює необхідність підвищення мита захистом місцевих виробників напередодні нового сезону.

За даними Державної митної служби України, за підсумками першого кварталу цього року Туреччина була найбільшим покупцем української пшениці, імпортувавши її на $168,8 млн – це 17,7% від усього її експорту. У тому числі в березні Туреччина імпортувала українську пшеницю вартістю $70,9 млн, не неї припадало 20,5% експорту.

Українського ячменю до Туреччини за перший квартал цього року ввезли на $52,7 млн, або 42,1% від усього експорту цієї культури, зокрема у березні на $17,3 млн або 38,8%.

Як повідомлялося, раніше Польща, Угорщина, Болгарія, Словаччина та Румунія заборонили імпорт українського зерна та інших сільгосптоварів, але дозволили їхній транзит. При цьому транзит до Польщі було відновлено лише у ніч на 21 квітня. Переважно українські вантажі прямують до портів на Балтійському морі, що знаходяться на території Польщі та Німеччини, а також до чорноморських портів Румунії та Болгарії.

Після цього Єврокомісія нагадала, що не підтримує такі одноосібні дії, оскільки питання щодо регулювання торгівлі належить до компетенції ЄС. Наразі тривають пререговори між Єврокомісію та цими країнами щодо запровадження обмежень на рівні ЄС.

Поки що Єврокомісія погодилася лише на заборону імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до цих країн. Своєю чергою міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини хочуть додатково включити до цього списку соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м’які фрукти, яйця, м’ясо, молоко та молочні продукти.