ОЛЕНА ФІЛІНЮК: «Наполеон» у склянці – смачно, стильно, швидко

17:07

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

“Смачні посиденьки” рубрика нашої паперової газети. Пропонуємо рецепти страв також нашим читачам сайту. 

Зазвичай із склянок п’ють, але іноді ще й їдять. У мене це сталося, коли одного дня зійшлися три щасливі зірки: лінь, тісто по акції та сильне бажання з’їсти шматок торта. І ось, будь ласка, «Наполеон» у склянці – той випадок, коли версія така ж смачна, як і класичний варіант відомого торта, але її приготування займає набагато менше часу та зусиль.

Банкейк, він же торт у невеликій банці або склянці, нині в тренді. Це сучасний зручний та цікавий формат порційних десертів, який можна взяти з собою куди завгодно: в гості, на роботу чи пікнік, він чудово підійде для фуршетних заходів або як солодкий подарунок. Не будемо і ми відставати від моди і приготуємо один із найулюбленіших у багатьох родинах тортів, але в трохи зміненому вигляді.

Так як наше головне завдання на сьогодні – максимально полегшити собі життя, то тісто ми візьмемо покупне. Крім того, потрібно буде зварити заварний крем і дістати із засіків будь-який джем.

На 6 порцій «Наполеона» у склянках обсягом 200 мл нам знадобиться:

Листкове тісто (бездріжжеве) – 2 листи;

Для заварного крему: 500 мл молока, 150 г цукру, 2 яйця, 3 ст. л. борошна, 1 ч. л. ванільного цукру, 80 гр вершкового масла;

Джем – на ваш смак.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Насамперед зваримо крем. У мисці з’єднаємо борошно, цукор, ванільний цукор і добре перемішаємо. Окремо віничком або виделкою злегка зіб’ємо яйця, щоб зруйнувати всі плівочки, відправимо їх до сухих інгредієнтів, добре перемішаємо, додаємо 100-150 мл молока, взятих від загальної кількості, і ретельно вимішаємо до отримання однорідної маси (можна використовувати міксер на невеликих обертах). У сотейнику або каструльці з товстим дном доведемо майже до кипіння молоко, що залишилося, зменшимо вогонь до середнього і увіллємо тонкою цівкою суміш з миски, інтенсивно мішаючи віничком, поки крем не завариться, – зазвичай на це потрібно близько пів хвилини. Дамо крему трохи охолонути, додамо вершкове масло і перемішаємо до повного його розчинення. Готовий крем накриємо харчовою плівкою в контакт і дочекаємося повного остигання.
  2. Займемося тістом. На покрите пергаментом деко викладемо 2 листи розмороженого тіста і відправимо випікатися згідно з інструкцією на упаковці. Остиглі коржі розламаємо на дрібні шматочки, але не зовсім у крихту.
  3. Залишилося лише зібрати десерт. У гарну склянку спочатку кладемо пару-трійку ложок подрібненого коржа, потім пару ложок крему, на нього трохи джему. І так чергуємо шари, доки не заповниться вся «тара». Відправляємо наші «Наполеони» в холодильник на пару годин для просочення. І – можна насолоджуватися. Перед подачею прикрасити верх десерту ягодами, шматочками фруктів або тертим шоколадом.

 

Нехай вам буде смачно!

Олена Філінюк.