Журналістика – це більше ніж професія

14:49

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Пропонуємо ще один матеріал, який був надрукований у паперовому номері ВН за 3 липня.

На кафедрі журналістики, реклами та PR технологій НУК ім. адм. Макарова в цьому році перший випуск спеціалістів. До цієї події  у виші йшли чотири непростих роки. Днями 28 випускників захистили свої кваліфікаційні роботи.  Як все проходило та  що говорять про це викладачі та студенти – записала журналістка.

Чотири роки тому простір Національного університету НУК ім. адм. Макарова змінився: тут оселилися журналісти. Допитливі, активні креативні та вдумливі. І хоч на їхню студентську долю випали нелегкі часи – спочатку ковід, а затим – війна, вони не загубилися і довели, що журналістика в технічному виші – це можливість розвивати її на високому професійному рівні .

Замислили ідею створення кафедри журналістики, реклами та PRтехнологій в університеті  дві колеги – викладачки навчально-наукового  гуманітарного  інституту НУК ім. адм. Макарова Оксана Філатова та Світлана Гузенко. Обидві філологині, науковиці та заповзяті ентузіастки.  Подумали і вирішили, що регіональному ринку не вистачає фахівців у сфері соціальних комунікацій, зі знаннями реклами та журналістськими навичками. Розробили програму, отримали ліцензію та підтримку керівництва, обладнали авдиторії  та запустили освітній процес. Шлях, пройдений за цей час, не був простим та райдужним. Становлення кафедри припало на час ковіду та війни. Тож, довелося адаптовуватися до нових реалій та долати виклики. Зламані війною плани, знищені ракетами  обладнання та авдиторії, розкидані по світу студенти, але незламним залишився дух.

 Оксана Філатова – завідувачка кафедри журналістики, реклами та PRтехнологій НУК ім. адм. Макарова каже: «Це наш перший випуск. Таких бакалаврів немає ні в Миколаєві, ні на півдні України. Нам вдалося створити унікальну кафедру, щоб не лише журналістика, а й  реклама та зв’язки з громадськістю.  Це свідчення того, що ми готуємо спеціалістів у сфері медіа,реклами та піару. Рівно чотири роки ми зустрічалися зі студентами і я говорила, що час пролетить дуже швидко і не встигнуть вони озирнутися, як будуть на четвертому курсі. Тоді вони дивилися на мене розгублено. А сьогодні вони зовсім інші – впевнені й з чітким напрямком у майбутнє. Вони сьогодні демонструють власний дороговказ, шлях, який обрали. Бо темибакалаврської кваліфікаційної роботи – це, власне, такий сигнал про їхні  професійні зацікавлення. Звертаючись до випускників, хочу побажати успіхів, сили, натхнення і впевненості. Вони наші перші і  вони найкращі. Це знаменний день для них. Можливо, вони  будуть ще вчитися, але перший захист він завжди перший і незабутній.  Щирі слова подяки і обійми нашим стейкхолдерам і роботодавцям, з якими ми працювали чотири роки, які допомагали нам реалізовувати цю програму, бо ми теж проходили цей шлях уперше.

Відома в області та Україні журналістка, викладачка кафедри Наталія Клименко згадує: «Чотири роки тому уперше зустрілася ще тоді з першокурсниками. Було боязко і цікаво, бо і для мене це був перший досвід викладання журналістам. Ми стільки всього пройшли разом. Ми, здавалося, побували чи не у всіх редакціях Миколаєва, ми знайомилися з журналістикою зсередини, ми бачили, як працюють справжні журналісти. І я сьогодні тішуся тим, що більшість із наших випускників уже працюють в медіа. І це говорить, що ми на правильному шляху. Ми зуміли  залюбити студентів в цю професію. Тож хай  буде легким  професійний шлях,  попри всі негаразди і труднощі сьогодення».

 На заході побувала головна редакторка газети «Вечірній Миколаїв» Олена Івашко, яка звернулася до майбутніх колег:«Сьогодні здається,  що журналістом може бути будь-хто, хто вміє складати слова в речення, хто уміє писати. Насправді ж журналіст – це людина, яка має відповідати за свої слова, за те, що вона пише. Журналісти фактично ті люди, які формують громадську думку. Зараз багато говорять  про штучний інтелект, але ніякий штучний інтелект не замінить  природного інтелекту. Бажаю проявити свої інтелектуальні здібності, а з такими викладачами, як на кафедрі, у мене немає сумніву, що все буде добре».

Редакторка рекламного агентства «Лідер» Ольга повідомила, що агенція

попри ковід і війну, ні на день  не зупинялася в своїй діяльності. Вона вважає, що і журналістам і рекламістам в наш час завжди знайдеться робота. Тим паче, що зараз на Миколаївщині такі  професії  дуже затребувані.  «Ви сьогодні отримали квиток у майбутнє, тож успіху вам і плідної роботи. А те, що ви її знайдете – не сумнівайтеся», – зазначила Ольга.

Далі – вислови випускників.

Даніїл Огородник – випускник кафедри

Здобутий диплом – не фінал історії, а початок іншого, нового етапу.

Ось і настав той хвилюючий момент, коли я майже тримаю в руках диплом про вищу освіту – заповітний документ, що засвідчує завершення чотирирічної подорожі у світі знань. З вдячністю згадую університет, який став для мене не просто навчальним закладом, а й другою домівкою. Тут я не лише здобув ґрунтовні знання у різних дисциплінах, а й навчився критично мислити, самостійно досліджувати інформацію та працювати в команді. Особливу подяку хочу висловити викладачам, які щедро ділилися своїми знаннями та досвідом, вірили в мене та мотивували до нових звершень. Варто зазначити, що здобутий диплом – не фінал історії, а початок іншого, нового етапу. Попереду – нові виклики, амбітні цілі та безмежні можливості для самореалізації.

Юлія Голокоз – випускниця кафедри

Це був незабутній час до професійного зростання

Шлях до професійного зростання для кожного був  особливий: хтось вже на 1 курсі працював у пресслужбі університету, а хтось на 3 курсів став digital-фахівцем у регіональному медіа. Моя дорога до журналістики розпочалася на 2 курсі. Перші замітки та перші спроби написати репортажі розміщувалися безкоштовно у виданні, за що я вдячна нашій викладачці Наталі Клименко. Це був «старт» у журналістській справі. За 4 роки навчання в університеті я отримала не лише теоретичні уявлення про роботу журналіста, але й змогла практично “відточити” свої навички з написання матеріалів. Це був незабутній час до професійного зростання.

Тетяна Порошина – випускниця кафедри

Особливо цінними були майстер-класи від журналістів та експертів галузі, що надихало на подальший професійний розвиток

Навчання на спеціальності журналістики в Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова було для мене надзвичайно цікавим та корисним досвідом. Викладачі з великим практичним досвідом допомагали глибше зрозуміти сучасні медіа та розвивати навички критичного мислення. Ми мали можливість брати участь у різноманітних проєктах, що дозволило застосовувати теоретичні знання на практиці. Особливо цінними були майстер-класи від журналістів та експертів галузі, що надихало на подальший професійний розвиток. В університеті я не лише здобула необхідні знання, а й зустріла багато чудових людей, з якими ділилася своїми мріями та досягненнями.

Наталія Клименко.

Фото авторки.