Магнитні бурі у лютому

13:12

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Експерти лабораторії рентгенівської астрономії сонця ФІАН уточнили прогноз магнітних бур на лютий 2022. Вже найближчого тижня є фактори ризику, що збільшують навантаження на організми метеозалежних людей. Це дві потужні магнітні бурі червоного рівня небезпеки (5 балів з 10). Про це повідомляється на сайті ФІАН.

Календар магнітних бур на лютий 2022 року виглядає так:

5 лютого – 5 балів із 10
6 лютого – 4 бали з 10
10 лютого – 4 бали з 10
18 лютого – 4 бали з 10
25 лютого – 4 бали з 10.

Метеочутливі люди можуть скаржитися на головний біль, нудоту і запаморочення. Можуть спостерігатися болі в районі серця та потилиці, тиснути віскі. Багато хто буде скаржитися на стрибки артеріального тиску та старі травми. Ночі напередодні магнітних бур також можуть бути неспокійними:

 

-високий шанс безсоння;
-можуть снитися кошмари чи просто неприємні сни;
-через неспокійну ніч вранці та вдень може відчуватися розбитість та сонливість;
-можливо, загостряться хронічні захворювання;
-може спостерігатися занепад сексуальної активності;
-проблеми з контролем емоцій: можливі спалахи гніву та напади дратівливості;
-скарги на втому, зниження концентрації та загальну розсіяність;
-зниження апетиту.
Чому ми так реагуємо на магнітні бурі

Магнітні бурі, які є наслідками спалахів на Сонці, у жителів Землі провокують головний біль, запаморочення та проблеми з тиском. Також страждають хворі із серцево-судинними захворюваннями в анамнезі та володарі хронічних захворювань.

Як це працює? Геомагнітні бурі – це реакція невидимої оболонки Землі – магнітосфери, вона захищає планету від сонячної радіації, відповідаючи на атаки сонячного вітру, що трапляються після спалахів на Сонці. В цей час магнітна оболонка нашої Землі ніби пульсує: то стискається над Землею, то розслаблюється. На такі коливання реагують кровоносні судини людини: капілярний кровообіг уповільнюється і провокує кисневе голодування клітин. Звідси і традиційні симптоми магнітних бур:

-підвищення тиску в людини;
-головний біль (іноді навіть спостерігаються мігрені);
-знижуються працездатність та почуття концентрації;
-спостерігається фізична та емоційна втома.
Що не можна робити в період магнітних бур

Тим, хто страждає від впливу магнітних бур, варто звести до мінімуму вживання алкоголю, важкої їжі, кофеїну та тютюнових виробів. Уникайте стресу та навантажень на роботі, не напружуйтесь. Тяжкі фізичні навантаження (особливо кардіовправи) також тимчасово переходять у розділ заборон. При цьому повністю виключати фізичну активність також не можна: її просто варто знизити (наприклад, замінити інтенсивне півгодинне тренування на пішу годину прогулянку перед сном).

У разі прояву небезпечних симптомів (тахікардія, непритомність, дуже високий тиск) – не варто покладатися на самолікування, а слід звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Як захиститися від негативного впливу магнітної бурі

В цей час варто більше відпочивати, дихати свіжим повітрям та стежити за своїм водним балансом (норма води для дорослої людини на добу: 30 мл на кожний кілограм ваги тіла), забезпечити повноцінний сон – не менше 7-8 годин на день, пити трав’яний чай – з ромашки, м’яти, липи тощо; по можливості більше перебувати в спокійній обстановці або на відпочинку, відкласти прийняття важливих рішень на більш сприятливий час.

Також у ці дні особливо старанно слідкувати за своїм артеріальним тиском, а під рукою лікарі радять тримати необхідні ліки. Від поїздок за кермом автомобіля, наскільки можна, теж варто відмовитися.

Якщо дотримуватися цих нескладних умов, наслідки пройдуть практично непомітно для організму. Але варто зазначити, що повного захисту від магнітних бур не існує.