
Смачні посиденьки
А чи знаєте ви, що Пасха святкується 40 днів? За давньою традицією, християни вітають одне одного словами «Христос Воскрес!», а також фарбують яйця і печуть паски аж до свята Вознесіння Господнього. Тож давайте продовжимо тему великодніх страв.
Сьогодні я поділюся з вами одразу двома дуже простими, швидкими та легкими рецептами неймовірно смачних сирних пасок: карамельної – з курагою, чорносливом та мигдалем та ягідної – з літнім смаком та ароматом лимона. Цей доволі бюджетний десерт, в якому немає яєць, дороговартісних вершків, кількість вершкового масла адекватна, не обов’язково робити тільки з нагоди Великодня – його можна готувати цілий рік, але не у вигляді пасок.
Кількість вказаних продуктів розрахована на форму об’ємом 1 л (висота 16 см, сторона по низу 11,5 см, по верху – 5,5 см). Якщо у вас немає такої спеціальної форми для сирної паски, то візьміть сито або будь-яку іншу пластикову посудину і зробіть у ній знизу кілька отворів, через які стікатиме сироватка.
КАРАМЕЛЬНА СИРНА ПАСКА
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для сирної маси:
Кисломолочний сир – 500 гр;
Варене згущене молоко – 200-250 гр (орієнтуйтеся на свою любов до солодкого);
Вершкове масло (якісне) – 80 гр;
Сметана жирністю від 20% – 150 гр;
Ароматизатор «Мигдаль» – 1-2 краплі (за бажанням, але з ним смачніше).
Для начинки:
Курага, чорнослив, мигдаль – загальною вагою 200-210 гр.
Для прикрашання:
Чорний шоколад – 30 гр;
Соняшникова олія без запаху – 0,5 ч. л.;
Мигдальні пелюстки – за бажанням.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Кладемо в миску кисломолочний сир (бажано жирний), варене згущене молоко, м’яке масло, сметану, ароматизатор і об’єднуємо за допомогою занурювального блендера або міксера в однорідну масу.
- Додаємо порізані дрібними шматочками сухофрукти, мигдаль і добре перемішуємо.
- Ставимо форму в мисочку, вистилаємо її вологою марлею, складеною у два шари, розправляємо тканину так, щоб було мінімум складок, і викладаємо сирну масу, трохи утрамбовуючи ложкою для уникнення порожнеч. Постукаємо мискою об стіл, щоб маса рівномірно розподілилася по формі і повністю заповнила її.
Важливо: зверху маса має лежати невеликою гіркою, оскільки вона надалі злегка осяде.
- Накриваємо краями марлі сирну масу, кладемо на неї дощечку, потім якийсь вантаж і залишаємо на кілька годин при кімнатній температурі, періодично зливаючи сироватку, що утворилася.
- Коли сироватка перестане активно відходити, переносимо всю конструкцію в холодильник – там пасці потрібно буде постояти 12-15 годин.
- Дістаємо миску, розгортаємо марлю, кладемо на форму тарілку і перевертаємо її разом із паскою. Верх промакуємо паперовим рушником, щоб прибрати надлишки вологи, і акуратно знімаємо марлю, намагаючись не порушити малюнок, що виступає.
- Розтоплюємо шоколад у мікрохвильовій печі або на паровій бані, додаємо в нього рослинну олію, перемішуємо, заливаємо верхівку паски і прикрашаємо мигдальними пелюстками.
ЯГІДНА СИРНА ПАСКА
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для сирної маси:
Кисломолочний сир – 600 гр;
Цукор або цукрова пудра – 120-150 гр (за смаком);
Вершкове масло (якісне) – 90-100 гр;
Ванільний цукор – 1 ч. л.;
Цедра лимона – 1-2 щіпки;
Будь-який густий джем – 150-170 гр.
Для прикрашання:
Білий шоколад – 30 гр.
ПРИГОТУВАННЯ:
Процес приготування ягідної паски такий самий, як і в попередньому рецепті.
До речі, джем можна замінити свіжими або замороженими ягодами: 200 гр ягід потрібно подрібнити блендером, за бажанням протерти масу через сито, щоб позбавитись від кісточок, проварити з цукром (за смаком) і 40 гр кукурудзяного крохмалю, постійно помішуючи, і остудити до кімнатної температури.
Також ягідну паску можна зробити смугастою. Для цього змішайте сир, цукор, ванільний цукор, цедру лимона та розділіть масу на дві рівні частини, в одну додайте джем, а іншу залиште білою. Окремо кожну частину пробийте блендером та невеликими порціями почергово викладіть у форму.
Олена Філінюк.