Статті з паперової “Вечорки”: Смачні посиденьки з Оленою Філінюк

16:30

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

Смачні посиденьки

Морква з характером!

Виявляється, про популярну у нас «моркву по-корейські» в Південній Кореї ніколи не чули. Всупереч назві, цей салат не є традиційною стравою корейської кухні – його вигадали радянські корейці, які в 1930-х роках були депортовані з Далекого Сходу до Центральної Азії. Не маючи можливості дістати інгредієнти для свого улюбленого кімчі, зокрема пекінську капусту, вони почали використовувати як замінник моркву: нарізали її так само, як і «пекінку», та маринували подібними спеціями, щоб досягти схожого смаку та потрібного ступеня гостроти. І от вийшло те, що вийшло – відома нам морква по-корейські.

Сьогодні «корейську» моркву можна зустріти на полицях кожного супермаркету, але навіщо переплачувати, якщо можна приготувати самому та ще й смаковитіше, ніж в магазині? Процес приготування моркви по-корейські простий до неподобства і, що важливо, з’являється можливість підігнати «під себе» смак, додаючи ті чи інші спеції в більшій або меншій кількості. Мені дуже сподобалося спробуйте і ви!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Морква очищена – 1 кг;

Сіль – 1 ч. л.;

Цукор – 1-2 ст. л. (залежно від солодкості моркви);

Коріандр – 1-2 ч. л.;

Мелений червоний перець – 0,5 ч. л.;

Суміш перців – 0,5 ч. л.;

Паприка – 1 ч. л.;

Яблучний оцет 6% – 50 мл (або 30 мл столового оцту 9%);

Часник – середня головка;

Соняшникова олія без запаху – 100 мл.

Порада: коріандр краще взяти в зернах і подрібнити в ступці або кавомолці – так він буде ароматнішим.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Будь-яким зручним способом шаткуємо моркву довгою тонкою соломкою. Перекладаємо у велику посудину.
  2. Додаємо цукор і сіль, добре перемішуємо моркву руками, злегка пом’явши її, і залишаємо на столі на 30-60 хвилин – вона пустить сік, який потім можна злити, але я залишила, щоб було соковитіше.
  3. Часник очищаємо і пропускаємо через прес.
  4. Збираємо моркву в мисці гіркою, в центрі робимо невелике заглиблення і кладемо туди подрібнений часник.
  5. У сковороді або сотейнику розігріваємо олію, не доводячи її до кипіння, і додаємо всі спеції – вони почнуть шипіти і під впливом високої температури максимально розкриють свій аромат.
  6. Виливаємо гарячу олію зі спеціями на часник, зверху наливаємо оцет і перемішуємо – це зручно робити двома ложками.
  7. Даємо салату промаринуватися мінімум 4 години, перекладаємо в контейнер або банку і зберігаємо в холодильнику.

Порада: після того, як додасте всі інгредієнти до моркви та перемішаєте, накрийте посуд кришкою і залиште на пару годин при кімнатній температурі. Потім спробуйте, добавте чого вам там не вистачає для повного щастя: спецій, солі, цукру, знов гарненько перемішайте, перекладіть в контейнер і приберіть в холодильник маринуватися далі.

До речі, якщо в моркву додати обсмажений в олії до золотистості білий кунжут (2 ст. л.), то вона набуде легкого горіхового присмаку. Додавайте таку пряну моркву в шаурму, бургери, хот-доги, готуйте з нею різні салати або просто смакуйте з будь-яким гарніром.

                                                                                 Олена Філінюк.