Статті з паперової “Вечорки”: СМАЧНІ ПОСИДЕНЬКИ З ОЛЕНОЮ ФІЛІНЮК

21:36

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

Смачні посиденьки

Теріякі та з ожини – пікантні соуси до різних страв

Соуси вдало відтіняють смак основної страви, надають їй соковитості та насиченості. Сьогодні поділюся з вами одразу двома легкими та простими рецептами – соусу теріякі та ожинового соусу.

СОУС ТЕРІЯКІ
Теріякі, який придумали у Японії, популярний у кулінарії всього світу. Досить густий, солодкуватий і водночас солонуватий, із пряним ароматом, він ідеально пасує не тільки до ролів і суші, а й до страв із м’яса, риби, морепродуктів, овочів. Густіший теріякі додають у вже готові страви, а рідкий використовують для маринадів і глазурі. Обов’язковим компонентом оригінального теріякі є рисове вино мірін, але ми приготуємо домашню версію цього японського соусу, що дуже схожа на оригінал і суттєво дешевша за нього.

ІНГРЕДІЄНТИ:
Соєвий соус – 150 мл;
Крохмаль кукурудзяний – 3-4 ч. л. без гірки;
Цукор – 4 ч. л.;
Сушений імбир – 1 ч. л.;
Сушений часник – 1 ч. л.;
Оцет винний або яблучний – 1 ст. л.;
Олія оливкова або соняшникова без запаху – 2 ч. л.;
Мед – 1 ст. л.;
Вода – 80 мл.

ПРИГОТУВАННЯ:
1. В окремому посуді розведіть крохмаль холодною водою і перемішайте виделкою або віничком до зникнення грудочок.
2. У сотейнику з товстим дном з’єднайте соєвий соус, цукор, імбир, часник, оцет, олію, мед і закип’ятіть на середньому вогні, періодично помішуючи.
3. Коли суміш закипить, влийте в неї розведений крохмаль, добре перемішайте і приберіть з вогню.
4. Дайте соусу охолонути, перелийте в пляшечку або контейнер із кришкою – у гарячому вигляді теріякі рідкий, але коли він охолоне, то трохи загусне.
5. Зберігайте соус у холодильнику не більше двох тижнів.
Важливо: слід пам’ятати, що за рахунок цукру, який є у складі теріякі, страва може швидко підгоріти. Тому, коли вона готується на сильному вогні, соус слід наносити за кілька хвилин до завершення приготування. Якщо м’ясо чи риба були замариновані заздалегідь, перед тим, як викласти їх на гриль чи розмістити в духовці, треба видалити залишки маринаду.

СОУС З ОЖИНИ

Зовсім скоро розпочнеться ожиновий сезон. Традиційно з цієї багатої на вітаміни ягоди, яка до всього іншого має сильні протизапальні та бактерицидні властивості, варять джеми та варення. Але ми підемо далі й приготуємо пікантний, ароматний, гостро-солодкий ожиновий соус – взимку він стане розкішним доповненням до смаженого м’яса та птиці.

ІНГРЕДІЄНТИ:
Ожина – 1 кг;
Вода – 40 мл;
Часник – 40 гр;
Перець чилі – 0,5 шт.;
Цукор – 1 ст. л.;
Сіль – 1 ч. л.;
Імбир сушений – 1 ч. л.;
Оцет яблучний – 1-2 ст. л.;
Листя м’яти, кінзи, базиліка, тархуна або суха суміш пряних трав – за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ:
1. Ожину залийте водою і проваріть після закипання 2 хвилини.
2. Листя зелені, часник і перець чилі подрібніть занурювальним блендером або пропустіть 2 рази через м’ясорубку.
3. Ягоди перетріть через сито, щоб позбавитись від кісточок, макуху відіжміть через марлю – у ній багато соку, який потрібен у соусі.
4. Додайте до ягідного пюре подрібнене листя зелені, чилі, часник, імбир, цукор, сіль, оцет, закип’ятіть і проваріть 5 хвилин. Обов’язково спробуйте і додайте на свій смак спеції, прянощі.
5. Розлийте соус по стерильних банках, закатайте, переверніть догори дном і укутайте до повного охолодження.
6. Для швидкого використання дайте соусу охолонути за кімнатної температури, перелийте в скляну тару, закрийте кришкою і зберігайте в холодильнику.

Олена Філінюк.