Статті з паперової “Вечорки”: Смачні посиденьки від Олени Філінюк

17:42

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

Смачні посиденьки

Ідеальні сирники – це дуже просто!

Часто чую, що деяким господаркам ніяк не хоче підкоритися така, здавалося б, проста страва української автентичної кухні як сирники: то скоринка злізе, то вони на сковороді розтечуться, то зовні горять, а всередині сирі. Насправді, нічого надскладного в цій справі нема, якщо ви знаєте декілька маленьких секретів, завдяки яким вам завжди буде гарантовано ніжні, красиві та смачні сирники. Поговоримо про них.

Перш за все, кисломолочний сир на сирники я завжди купую нежирний і невологий, тому вони добре тримають форму і не розповзаються при смаженні. Якщо ж ви купили занадто вологий сир, то відкиньте його на складену в кілька шарів марлю і злегка відіжміть, позбавившись зайвої сироватки.

По-друге, щоб сирники мали гарну й повітряну структуру, сирну масу потрібно ретельно перемішати. Це, звісно, можна зробити виделкою, але мені набагато зручніше перем’яти сир звичайною товкачкою для картопляного пюре.

По-третє, не додавайте у сирну масу багато цукру. Його надлишок є однією з причин, через яку сирники пригорають: на гарячій пательні цукор починає швидко плавитися, перетворюватися на карамель і горіти. Підсолодити можна вже готові сирники – варенням, джемом, медом, цукровою пудрою, згущеним молоком, шоколадною пастою.

По-четверте, потрібно знати міру і з борошном. Якщо додати його забагато, то сирники втратять легкість і будуть дуже щільними, гумовими.

По-п’яте, якщо ви вирішили урізноманітнити сирники смаками, наприклад, родзинками або курагою, маком чи кокосовою стружкою, не переборщіть з кількістю начинки – її має бути 20-30 гр на 0,5 кг сиру.

По-шосте, смажте сирники на середньому вогні, тоді вони встигнуть приготуватися всередині, а скоринка набуде привабливого золотистого кольору.

ІНГРЕДІЄНТИ (на 12 штук):

Сир – 500 гр;

Яйце – 1 шт.;

Цукор – 3 ст. л.;

Ванільний цукор – 1 ч. л.;

Сіль – щіпка;

Борошно – 3 ст. л. (+ кілька ложок для панірування);

Рослинна олія для смаження.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. З’єднуємо в мисці сир, яйце, цукор, ванільний цукор та трохи солі для балансу смаку.
  2. Ретельно перемішуємо виделкою або товкачкою до однорідності.
  3. Всипаємо борошно і знову добре перемішуємо – повинна вийти пластична маса, схожа на тісто.
  4. Формуємо сирники. Злегка змащуємо руки олією, ділимо тісто на 12 рівних частин, кожен шматочок скочуємо в кульку, потім сплющуємо її в шайбочку висотою близько 2 см і обвалюємо з усіх боків у борошні – це допоможе сирникам тримати форму.
  5. Розігріваємо на середньому вогні сковороду з кількома столовими ложками рафінованої олії і смажимо сирники з двох боків до рум’яної скоринки.
  6. Готові сирники викладаємо на тарілку, покриту паперовим рушником – нехай убереться зайвий жир, і можна подавати до столу.

До речі, сирники добре переносять замороження. Заморожувати їх краще у сирому вигляді, розклавши на кухонній дошці з пергаментом. Коли сирники повністю замерзнуть, перекладіть їх в поліетиленовий пакет і щільно зав’яжіть. Перед приготуванням залиште сирники хвилин 10 при кімнатній температурі, щоб вони трохи відтанули, а потім обсмажте звичайним способом.

Смачного!

                                                                                      Олена Філінюк.