Статті з паперової “Вечорки”. «Шкільні» булочки: назад у дитинство

16:48

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

Смачні посиденьки

Булочки, як «по 9 копійок» – ванільні, здобні, пухнасті-пухнасті, м’якенькі, пахнуть маслом. Вони і зараз продаються в магазинах. «Але що мені заважає самій спекти такі булки?» – подумала я якось уранці. «А нічого!» – відповіла собі й відкрила рецепт…

Із зазначеної кількості продуктів вийде 15 булочок.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

Молоко – 250 мл;

Дріжджі пресовані – 21 гр;

Яйця – 1 шт.;

Цукор – 130 гр (150 гр, якщо любите солодше);

Сіль – 3 гр;

Ванільний цукор – 15 гр;

Вершкове масло – 80 гр;

Борошно – 550-560 гр;

Для змащування: 1 яйце, 1 ст. л. молока.

Для посипання: мак або кунжут – за бажанням.

Важливо: усі продукти мають бути кімнатної температури, масло – м’яке, борошно – просіяне. Якщо замість пресованих дріжджів ви будете використовувати сухі, то візьміть їх утричі менше, тобто 7 гр.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Готуємо опару. У тепле молоко додаємо 1 ст. л. цукру, дріжджі та розмішуємо до розпускання дріжджів. Всипаємо 2 ст. л. борошна, перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо на 10-15 хвилин у теплому місці. За цей час на поверхні опари має з’явитися пінна шапочка, яка свідчить про те, що дріжджі спрацювали.
  2. Відправляємо в опару яйце, цукор, що залишився, ванільний цукор, сіль та перемішуємо.
  3. Всипаємо частинами борошно і замішуємо тісто. На цьому етапі довго місити не потрібно – достатньо, щоб тісто зібралося в грудку.
  4. Починаємо додавати по шматочку вершкове масло, вмішуючи його в тісто.
  5. Коли все масло буде додано, вимішуємо тісто ще 8-10 хвилин – воно має вийти дуже м’яким і буде зовсім трохи липнути до рук, але борошно більше додавати не потрібно.
  6. Прибираємо тісто в змащену олією миску, накриваємо плівкою і залишаємо в теплому місці на 1 годину для підйому.

Порада: якщо в приміщенні прохолодно, тісто можна помістити в духовку, розігріту до 30-35°С.

  1. Тісто, що підійшло, обминаємо, виганяючи з нього зайве повітря, і ділимо на однакові шматочки (я ділила по 75 гр, але можна й більше).
  2. Обкатуємо кожен шматочок у кульку, укладаємо в застелену пергаментом форму або деко, знову накриваємо плівкою і даємо підійти вдруге протягом 40-60 хвилин.
  3. У чашці перемішуємо виделкою яйце і молоко, змащуємо цією сумішшю булочки, посипаємо маком або кунжутом, але можна нічим не посипати).

Порада: щоб посипка добре трималася на булочках, я змащую і посипаю їх не всі одразу, а по рядку – так яйце не встигає висохнути, поки дійдеш до останньої булки.

  1. Відправляємо булочки у розігріту до 180°С духовку (режим Верх-Низ для електродуховок) на 20-25 хвилин – до гарної скоринки і сухої шпажки.
  2. Охолоджуємо булочки на решітці, а потім ласуємо, повертаючись в дитинство.

Ось такі вони виходять красуні! І в домі так шалено смачно пахне…

Олена Філінюк.