
Смачні посиденьки
Булочки, як «по 9 копійок» – ванільні, здобні, пухнасті-пухнасті, м’якенькі, пахнуть маслом. Вони і зараз продаються в магазинах. «Але що мені заважає самій спекти такі булки?» – подумала я якось уранці. «А нічого!» – відповіла собі й відкрила рецепт…
Із зазначеної кількості продуктів вийде 15 булочок.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
Молоко – 250 мл;
Дріжджі пресовані – 21 гр;
Яйця – 1 шт.;
Цукор – 130 гр (150 гр, якщо любите солодше);
Сіль – 3 гр;
Ванільний цукор – 15 гр;
Вершкове масло – 80 гр;
Борошно – 550-560 гр;
Для змащування: 1 яйце, 1 ст. л. молока.
Для посипання: мак або кунжут – за бажанням.
Важливо: усі продукти мають бути кімнатної температури, масло – м’яке, борошно – просіяне. Якщо замість пресованих дріжджів ви будете використовувати сухі, то візьміть їх утричі менше, тобто 7 гр.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Готуємо опару. У тепле молоко додаємо 1 ст. л. цукру, дріжджі та розмішуємо до розпускання дріжджів. Всипаємо 2 ст. л. борошна, перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо на 10-15 хвилин у теплому місці. За цей час на поверхні опари має з’явитися пінна шапочка, яка свідчить про те, що дріжджі спрацювали.
- Відправляємо в опару яйце, цукор, що залишився, ванільний цукор, сіль та перемішуємо.
- Всипаємо частинами борошно і замішуємо тісто. На цьому етапі довго місити не потрібно – достатньо, щоб тісто зібралося в грудку.
- Починаємо додавати по шматочку вершкове масло, вмішуючи його в тісто.
- Коли все масло буде додано, вимішуємо тісто ще 8-10 хвилин – воно має вийти дуже м’яким і буде зовсім трохи липнути до рук, але борошно більше додавати не потрібно.
- Прибираємо тісто в змащену олією миску, накриваємо плівкою і залишаємо в теплому місці на 1 годину для підйому.
Порада: якщо в приміщенні прохолодно, тісто можна помістити в духовку, розігріту до 30-35°С.
- Тісто, що підійшло, обминаємо, виганяючи з нього зайве повітря, і ділимо на однакові шматочки (я ділила по 75 гр, але можна й більше).
- Обкатуємо кожен шматочок у кульку, укладаємо в застелену пергаментом форму або деко, знову накриваємо плівкою і даємо підійти вдруге протягом 40-60 хвилин.
- У чашці перемішуємо виделкою яйце і молоко, змащуємо цією сумішшю булочки, посипаємо маком або кунжутом, але можна нічим не посипати).
Порада: щоб посипка добре трималася на булочках, я змащую і посипаю їх не всі одразу, а по рядку – так яйце не встигає висохнути, поки дійдеш до останньої булки.
- Відправляємо булочки у розігріту до 180°С духовку (режим Верх-Низ для електродуховок) на 20-25 хвилин – до гарної скоринки і сухої шпажки.
- Охолоджуємо булочки на решітці, а потім ласуємо, повертаючись в дитинство.
Ось такі вони виходять красуні! І в домі так шалено смачно пахне…
Олена Філінюк.