Варення зі слив з волоським горіхом у духовці
Це варення мене зацікавило відразу – незвичайно, дуже оригінально, незбито. Значить, треба робити! Забігаючи вперед, скажу, що сподобалося не тільки варення, а й спосіб його приготування: ніяких довгих танців навколо тазика – з усім максимум за 1 годину впорається духовка.
Сливи для фарширування потрібно брати щільні та пружні. Цукор підійде як білий, так і коричневий. За бажанням можна додати у варення корицю, мускатний горіх, свіжий або сушений корінь імбиру, гвоздику, аніс, бадьян – з ними пряний аромат Різдва буде забезпечений.
ПРИГОТУВАННЯ:
1.Чисті сливи (я взяла тверду, але стиглу угорку) надрізати вздовж не до кінця, щоб вийшла кишенька, витягнути кісточки і нафарширувати горіхами, які можна попередньо підсушити.
- Укласти сливи в жароміцну форму або на деко з бортиками, притрусити сумішшю прянощів, на кожну насипати 3 ч. л. цукру – для зимової заготівлі або 2 ч. л. з гіркою – для нетривалого зберігання варення.
- Відправити сливи в духовку та запікати при 170-180°С до готовності. Цукор почне плавитися, сироп, що утворився – кипіти, сливи – варитися в ньому і одночасно злегка підпікатися зверху.
- Для загущення сиропу за 15-20 хвилин до кінця готування потрібно щіпкою притрусити сливи “Желфіксом”, до складу якого входить пектин, і знову прибрати в духовку доварюватися (я змішала 20-грамовий пакетик з 2 ст. л цукру – цієї кількості з головою вистачило на три форми).
- Коли варення буде готове, акуратно, щоб не випали горіхи, перекласти сливи в стерильні банки розрізом догори, залити сиропом, закатати і закутати в плед.
Якщо весь цукор зверху не розчиниться, усередині процесу дістаньте деко і полийте гарячим сиропом кожну сливу.
Якщо вас не цікавить ефектний зовнішній вигляд варення, то сливи можна розділити навпіл і зварити впереміш з горіхами за цією ж технологією.
Олена Філінюк.