Шановні читачі, 11 вересня вийшов у світ новий номер нашої газети “Вечірній Миколаїв”. І ми вже традиційно пропонуємо деякі матеріали з цього номеру тим, хто читає наш сайт. Можливо, вам сподобаються статті з паперової газети і ви підпишетесь на “Вечорку”, щоби отримувати її та читати в своїй оселі. Схоже, рубрика “Смачні посиденьки” стає улюбленою в місті. Тут на вас черкають дуже гарні і прості рецепти, перевірені та відпрацьоваі Оленю Філінюк на практиці.
***
Сьогодні зіркою вже уподобаної багатьом читачам «Вечірнього Миколаєва» рубрики «Смачні посиденьки» стане баклажан, а саме – легка і швидка в приготуванні закуска з «синеньких», які в процесі маринування стають схожими на гриби.
У цьому рецепті ми не очищатимемо баклажани від шкірки, тому овочі потрібно вибрати невеликого розміру, з гладкою непошкодженою шкіркою і не перестиглі. Мені дуже подобаються круглі «синенькі» – це ж суцільне «м’ясо» і насіння в них практично немає.
Нам знадобляться: Баклажани – 1 кг
Цукор – 2 ст. л.
Сіль – 2 ст. л.
Оцет столовий 9% – 100 мл
Вода – 2 літри
Запашний перець горошком – 3-4 шт.
Лавровий лист – 2 шт.
Часник – 3-4 зубчики
Кріп свіжий – кілька гілочок
Рослинна олія – 4-5 ст. л.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Баклажани ріжемо кубиками середнього розміру, часник пропускаємо через прес, кріп подрібнюємо ножем.
- У каструлі з’єднуємо воду, цукор, сіль, оцет, запашний перець, лавровий лист, доводимо маринад до кипіння і відправляємо в нього «синенькі».
- Варимо баклажани на маленькому вогні 7-8 хвилин після закипання – вони повинні залишитися пружними та злегка хрусткими.
- Відкидаємо «синенькі» на друшляк – нехай стікають і остигають.
- Охолоджені баклажани перекладаємо в миску, туди ж відправляємо часник, кріп, олію і акуратно перемішуємо.
- Даємо закусці настоятися 2-3 години – і вона готова до вживання.
- Якщо ви не плануєте відразу з’їсти цю смакоту, то перекладіть її в банку або скляний контейнер, закрийте щільною кришкою і відправте в холодильник, де вона може зберігатися 2-3 місяці. Перед подачею в салат можна додати кільця цибулі, м’який сир, волоські горіхи, – й ароматне, неймовірно смачне доповнення до будь-якого гарніру готове!
Олена Філінюк.