15:55

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

“Укрзалізниця” заявила про старт компанії з націоналізації російських вагонів, що знаходяться в Україні. Це стало можливим після підписання Президентом Закону “Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Росії”. Зараз на коліях України перебуває 15 тисяч вагонів, що належать РФ, повідомив голова правління компанії Олександр Камишин.

“Вагони належать 250 компаніям. Діємо у рамках закону. На першому етапі складаємо перелік власників вагонів, які серед засновників мають РФ. Далі буде Кабмін, РНБО, Указ Президента та ще один Закон України. Процедура займе час, тому вже розпочинаємо”, – зазначив Камишин.

За його словами, визначити, хто з власників вагонів має у капіталі частку Росії, теж нешвидке завдання.

“Але є час, є натхнення. Хоча є компанії, які точно належать Росії. Зокрема це ВЕБ-Лізинг, ВТБ-Лізинг, Газпромтранс, ГТЛК, Ощадбанк Лізинг. Це вже понад 3000 вагонів. Тепер вагони Росії працюватимуть на економіку України. Вони нам знадобляться, адже ми напрацьовуємо нові логістичні маршрути до Європи, які допоможуть відновити вантажну роботу”, – наголосив Камишин.

Він додав, що українських вагонів у Росії лише 482.