Причина замору риби в Миколаєві – зниження рівня кисню у воді

10:26

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Перевищення сірководню і зниження кисню у воді, станом на 4 вересня стали причиною замору риби. Загибель риби зафіксували працівники екоінспекції в акваторії Бузького лиману в районі 8-го Причалу та на одному із пляжів Миколаєва.

Про це кореспондентам Суспільного повідомила речниця держекоінспекції Світлана Бешевець.

За словами речниці держекоінспекції Світлани Бешевець лабораторні дослідження не виявили інших речовин, які могли б вплинути на загибель риби.

“За результатами лабораторних досліджень, встановлено перевищення сірководню у 5,6 раза, вміст розчиненого кисню був на межі норми. А вже 30 серпня надійшла інформація про заморні явища в акваторії Південного Бугу біля пляжу “Стрілка”. У цьому випадку лабораторні дослідження виявили перевищення вмісту сірководню у 4,5 раза від граничнодопустимих норм і вміст розчиненого кисню був менший за норму у 3,3 раза”, — говорить Світлана Бешевець.

Жителька Миколаєва Світлана щодня відпочиває на одному із пляжів. Говорить, тиждень тому, коли побачила рибу на поверхні, збирала її, а деяку намагалась рятувати.

“Вона задихалася, досить велика була риба, навіть бачила тут мальок, чи повітря не вистачало, прибивався (до берега — ред.) — я його туди, в річку, а він знову тикається, а потім раз і животом вгору, що відбувалося – не знаю”, — розповідає жителька Миколаєва.

За словами екологині Інни Тимченко, замор риби спостерігається, коли понад три дні тримається висока температура.

“Чому це відбувається? Через цвітіння водоростей, які накопичують кисень на поверхні води й в придонні шари він не надходить, або загалом через спеку. Постачання кисню — воно сильно ускладнюється”, — говорить Інна Тимченко.

За словами екологині, ситуація у 2023 році загалом характерна для кожного літнього періоду і не обов’язкового пов’язана, наприклад, з наслідками підриву Каховського водосховища.