“Не бери те, що ти не знаєш”: як уникнути отруєння грибами — поради від миколаївських лікарів та грибників

17:00

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

На Миколаївщині щорічно від трьох до п’яти людей звертаються до лікарні у зв’язку з отруєнням грибами. У жовтні 2024 року вперше за останні п’ять років зафіксували летальний випадок внаслідок отруєння дикорослими грибами.

Про це м Суспільному розповіла лікарка загальної гігієни Миколаївського обласного центру контролю та профілактики хвороб Анна Літвінова.

“Це був випадок, де троє потерпілих. Сім’я: батько, мати та дитина. Всі дорослі, всі працюють. На жаль, батько помер”, — говорить жінка.

Загалом, за статистикою, у регіоні найчастіше отруюються жителі Миколаєва, Первомайського та Баштанського районів, каже лікарка. За її словами, ознаки отруєння можуть виникнути як через пів години після вживання грибів, так і через добу-дві.

“Першими ознаками отруєння грибів є нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха. Також ідуть судоми, галюцинації та відтік крові від кінцівок, це холодні руки й ноги”, — перелічує Літвінова.

За словами Анни Літвінової, під час виявлення симптомів отруєння треба викликати “швидку”, промити шлунок звичайною чистою водою та дотримуватись постільного режиму.