Коли відправили перші борщі, вони їх охрестили маминим домашнім борщем

18:57

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Тридцять тисяч порцій сухого борщу приготували та передали українським захисникам 6 жінок із Козятина. Готують з червня у волонтерській кухні, яку зорганізували в приміщенні місцевого храму. Що додають до борщу, який військові назвали “маминим”, дізнавалося Суспільне.

Волонтерством в громаді займаються з 2014 року, розповідає мешканка Козятина Світлана Романова. Готують їжу, смаколики, консервацію та плетуть сітки. Із початком повномасштабного вторгнення закупили сушарки, за допомогою яких виготовляють сухі борщі та супи.

“Коли відправили перші борщі, вони їх охрестили маминим домашнім борщем. Ми приходимо сюди кожен день і працюємо. Немає права сидіти склавши руки. Ми повинні допомагати нашим захисникам”,  говорить Світлана Романова.

Одна порція сухого борщу розрахована на шістьох людей. На кожному наборі вказаний склад, спосіб приготування та слова подяки військовим.

“Спосіб приготування дуже простий. Усе проходить термічну обробку, варити його, якщо немає змоги, непотрібно. Просто залити кип’ятком і накрити кришкою”, — каже Світлана Романова.

Із продуктами допомагають місцеві, волонтери, міська влада та підприємці. Кожен інгредієнт сушать майже чотири години, зокрема і м’ясо. Його кладуть найбільше.

“Картоплю сушимо близько 2 3 годин. Усе залежить від шару. Квасоля трішки швидше  до 4 годин. Зелень дуже швидко. Зараз зібрали урожай, і потреби ні в чому немає”, — говорить місцева мешканка Богдана Семикоз.

Сухі борщі передають українським захисникам через місцевого волонтера Сергія Сиваківського двічі на тиждень. Готуватимуть для бійців, кажуть волонтерки, до перемоги України.