Біскотті – смак справжньої італійської випічки

20:47

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

Смачні посиденьки

Авторка – Олена Філінюк

Вітаю, друзі! Ну що, продовжимо наші посиденьки? Сьогодні я підготувала для вас рецепт традиційного італійського печива біскотті – ароматного, хрусткого, з великою кількістю горіхів і сухофруктів, завдяки яким воно виходить не тільки смачним, а й неймовірно гарним та сміливо може стати милим солодким подарунком «під ялинку» вашим рідним, друзям, колегам до різдвяних і новорічних свят.

Біскотті буквально означає «двічі приготований», «двічі запечений». Ці ласощі схожі на наші ванільні сухарики, але з більш різноманітною «начинкою». Історія печива ведеться ще з часів Римської імперії. Завдяки тому, що біскотті випікали без дріжджів і потім підсушували, воно довго не псувалося, тож його використовували в тривалих подорожах або під час війн, а моряки часто брали з собою в плавання. Римський письменник і ерудит Пліній Старший стверджував, що таке печиво буде їстівним навіть через століття. Повіримо йому на слово і візьмемося за справу!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

Яйця – 3 шт;

Вершкове масло – 90 гр;

Цукор – 200 гр;

Сіль – дрібка;

Розпушувач тіста – 8 гр;

Ванільний цукор – 8 гр;

Борошно – близько 400 гр;

Цедра одного апельсина або лимона.

Для «начинки» підійдуть будь-які горіхи, крім арахісу. Це можуть бути мигдальні, волоські, фісташки. Також можна взяти насіння соняшнику та гарбуза. Із сухофруктів тут будуть доречні чорнослив, курага, родзинки, будь-які цукати, в’ялені вишня та журавлина. На вказану кількість тіста цільних, не подрібнених заздалегідь горіхів і сухофруктів необхідно взяти в рівних пропорціях – загалом 300 гр.

Якщо хочете зробити біскотті максимально ароматним, то додайте в тісто потроху кориці, мускатного горіха, меленого імбиру, кардамону, анісу.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. З’єднуємо в мисці м’яке вершкове масло, цукор, ванільний цукор, сіль, цедру і добре розтираємо лопаткою.
  2. Вбиваємо в масу яйця і перемішуємо вінчиком або недовго збиваємо міксером на невеликій швидкості.
  3. Окремо з’єднуємо борошно, розпушувач і просіваємо. Половину всипаємо в яєчно-масляну суміш, перемішуємо. Тепер додаємо горіхи, сухофрукти, решту борошна і починаємо лопаткою замішувати тісто.
  4. Коли в мисці це робити стає вже незручно, викладаємо тісто на присипану борошном поверхню і домішуємо його руками. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, тому одразу все не додавайте, а підсипайте частинами. Довго вимішувати тісто не потрібно – щойно воно стане однорідним, м’яким, не липким, значить, готове. До речі, його можна загорнути в харчову плівку чи пакет і зберігати в холодильнику близько тижня або навіть заморозити.
  5. Після замісу охолоджувати тісто не потрібно, одразу ж приступаємо до формування печива. Розділимо грудку на чотири однакові частини, сформуємо з них вузькі «батони» завдовжки близько 30 см, акуратно перенесемо їх на застелене пергаментом деко, злегка приплюснемо рукою та відправимо у розігріту до 180°С духову шафу на півгодини – заготівлі мають підрум’янитися та схопитися.
  6. Дістаємо спечені «батони» з духовки, яку не вимикаємо, даємо їм охолонути кілька хвилин, перекладаємо на дошку і гострим ножем, щоб він легко впорався з усіма горіхами та сухофруктами, нарізаємо на косі скибочки завтовшки приблизно 1 см.
  7. Перекладаємо скибочки назад на деко і підсушуємо в духовці по 5 хвилин з кожного боку. Печиво остаточно готове, коли набуде красивого золотистого відтінку.

Біскотті традиційно подають із напоєм, у який їх можна вмочати, наприклад, із кавою або чаєм. В Італії ж його супроводжують невеликим келихом солодкого вина.

Зберігайте рецепт і печіть із задоволенням!