“Попереду важкі тижні”: міністр оборони Британії запевнив, що ЗСУ відіб’ють наступ РФ на Харківщині

16:55

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Міністр оборони Британії Грант Шаппс упевнений, що Сили оборони України зможуть відбити новий наступ окупаційних військ Росії на Харківщині. На його думку, наступні кілька тижнів будуть складними, проте росіяни не досягнуть успіху.

Про це Шаппс заявив в інтерв’ю Sky News у неділю, 19 травня. Водночас британський чиновник зазначив, що цього наступу могло й не бути, якби не було затримок із доставкою військової допомоги Україні від західних партнерів.

“Це факт, що затримка з відправленням додаткової допомоги Україні – і тут, очевидно, Конгрес США зволікав у цьому питанні – призвела до перерви, під час якої Путін спробував наступати на Харків”, – сказав Шаппс у розмові з журналістом Тревором Філіпсом.

Він закликав Європейський Союз також “активізуватися”, робити для України більше та збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП. Німеччину та інші країни він закликав передати ЗСУ далекобійну зброю і дозволити бити нею по тимчасово захопленому Росією Криму.

Шаппс зазначив, що світ має зрозуміти, що йде “екзистенційна війна про те, як ми керуємо світом, власне про демократію”.

Він зокрема висловив стурбованість через зближення Росії та Китаю та назвав “загрозою для нашого способу життя” прагнення цих країн поширити свої системи управління на решту світу.

“Мене це дуже непокоїть, тому що, пам’ятаєте, ці дві країни не вірять у демократію”, – сказав міністр оборони Британії.