Про найстаріший яхт-клуб України розповідають автори проєкту “Ідентичність Миколаївщини”

21:43

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Це одне одне з улюблених місць відпочинку миколаївців. Тут до повномасштабного вторгнення просто неба проходили культурні заходи, святкування. музичні виступи, вітрильні регати, кінопокази та ще багато іншого. Місце вражає своєю красою та має цікаву історію створення. Про це йде розповідь на фб-сторінці “Ідентичність Миколаївщини”.
А чи знали ви? 
Миколаївський яхт-клуб був заснований у 1887 році, а офіційне відкриття відбулося вже за два роки після цього. У той день влаштували першу вітрильну гонку на четвірках і двійках. Ініціатором його створення був капітан 1-го рангу Євген Голіков. Членами клубу виявили бажання стати більше 50 осіб.
У 1900 році в яхт-клубі вже було 20 приватних вітрильних, 7 громадських та 8 приватних гребних суден. А за чотири роки відбулося відкриття нової будівлі Миколаївського яхт-клубу, яка збереглася й досі. ЇЇ в стилі італійського ренесансу спроєктував архітектор та член яхт-клубу Леопольд Роде.
До Першої світової війни до клубу входило біля 300 людей та 109 суден. На жаль, через війни та революції на початку 20 століття більша частина флоту була втрачена. У 20-30-х роках Миколаївський яхт-клуб знову почав процвітати. При ньому побудували літній кінотеатр, де проводили кінопокази та виступи артистів.
Під час Другої світової війни майже весь флот було викрадено в Румунію та Німеччину. Однак він досить швидко відновив діяльність і вже в 1949 році приймав першість Радянського Союзу з яхтингу.
Текст підготовлено на основі інформації з відкритих джерел