Добіг кінця проєкт «Інтерактивний театр. Арт-терапія для ВПО»

11:59

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

На Миколаївщині добіг кінця проєкт «Інтерактивний театр. Арт-терапія для ВПО». Захід був реалізований громадською організацією «Федерація аматорських миколаївських театрів» спільно з Миколаївським академічним художнім драматичним театром. Про це виданню СВІДОК.info повідомила голова Громадської організації «ФАМТ» Людмила Оспадова.

Починаючи з 13 червня актори театру підтримали переселенців у з різних куточків Миколаївщини. Проєкт вдалося реалізувати завдяки грантовим коштам в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

«Цей проєкт був для нас пілотним в плані роботи з переселенцями та він обов’язково матиме продовження – ми отримали дуже позитивні відгуки. Громадська організація «Федерація аматорських миколаївських театрів» вдячна за вдалу реалізацію проєкту Миколаївському академічному художньому драматичному театру. Професійні актори, режисери та сценаристи зробили все, щоб цей проєкт став дійсно арттерапією», – каже вона.

В рамках цього проєкту учасниками стали 200 людей. Здебільшого які мешкають у Миколаєві та регіоні. До участі також долучилися волонтери та фахівці, які безпосередньо працюють з переселенцями.

«Під час зустрічей ми наочно побачили, що люди потребують емоційної розрядки, хочуть висловитися, про свій внутрішній стан, проблеми», – зазначила пані Людмила.

За словами організаторів, методика форум – театру, це робота серед різних прошарків суспільства, яка спрямована на розв’язання соціальних проблем. Саме комунікація місцевого населення з переселенцями необхідна для кращої інтеграції переселенців до нової спільноти, допомагає знайти шляхи розв’язання проблем.

«Проєкт тривав на протягом 4 місяців і проводився на «Сцені в укритті» Миколаївського академічного художнього драматичного театру та у місцях проживання переселенців, геріатричних центрах», – сказала вона.

Під час кожної зустрічі з учасниками працював психолог, надаючи моральну підтримку, та фасилітатор, який обирав теми для розмови, розбирав конфліктні ситуації та допомагав учасникам розкритися.

Автором ідеї проєкту виступив директор-художній керівник МАХДТ заслужений діяч мистецтв України Артем Свистун, авторкою самого проєкту – голова ГО «ФАМТ» Людмила Оспадова, керівницею з реалізації проєкту стала Наталія Ізбаш – заступниця директора МАХДТ з організації глядача.

  • В рамках останньої зустрічі ми презентували буклет та відео, змонтоване з різних зустрічей з нашими учасниками. Ми вдячні всім, хто допомагав в реалізації проєку, всім, хто був його учасниками та спостерігачами, усім ЗМІ за висвітлення подій проєкту. Разом ми провели таку необхідну та цікаву роботу задля адаптації ВПО у Миколаївську громаду. Завдяки позитивним результатам проєкту, ми маємо можливість масштабувати його і починаємо новий проєкт, розширюючи географію на деокуповані та прифронтові території, – повідомив Артем Свистун.