“Нариси”: книжкова графіка Алли Бондарєвої

10:35

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

16 серпня у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького розпочала роботу персональна виставка книжкової графіки «Нариси» баштанської художниці Алли Бондарєвої.

Книжкова графіка завжди була і залишається важливою частиною книгодрукування. Літера сама по собі – графічний знак. І шрифти, що з’явилися у стародавньому світі, також відносяться до виду графічного мистецтва.

На жаль, у сучасному видавництві, зокрема у книжках, все більше використовується комп’ютерна графіка. Але рукотворні малюнки художників завжди будуть приваблювати своєю особливою енергетикою – від задуму і до останньої крапки.


“Кожен рисунок починається з нарису, тобто короткострокового малюнку без дрібних деталей. Це допомагає художнику розвинути уміння схоплювати головне, відкидаючи другорядне. Нерідко такий нарис виходить настільки досконалим, що стає самостійним витвором мистецтва.
Життя людини іноді також нагадує нариси: плани намічені в проєктах або швидко складені в загальних рисах. Здається, що усе попереду, і у будь-яку мить можна все змінити та виправити. Але дуже часто замальовки з фактів, подій та людей стають самим життям, коли немає більше ані часу, ані сил щось змінювати. Звичайні нариси – нічого зайвого, бо усе головне”, – розповіла на відкритті виставки керівниця “Арт-спокуси” Валентина Кривцова.

Алла Сергіївна Бондарєва народилася в 1950 році у с. Новоєгорівка Баштанського району. Після закінчення школи вступила на навчання до Миколаївського виробничо-рекламного комбінату. У 1970 році разом з родиною переїхала до Криму. Здобула освіту у Ялтинському педагогічному училищі. Деякий час працювала у загальноосвітній школі вчителем креслення та малювання. Згодом закінчила університет, кафедра «Образотворче мистецтво».


У 1988 році Алла повернулася до Баштанки. Працювала художником-оформлювачем у районній художній майстерні. Крім живопису, вона захопилася малюнком та опанувала мистецтво художнього розпису. У 1997 році вперше творчі роботи Алли Бондарєвої були презентовані на виставці у Баштанському районному краєзнавчому музеї. Починаючи з 2014 року, вона брала участь у Всеукраїнських та обласних виставках, конкурсах та районних святах народної творчості, організувала першу персональну виставку з живопису та декоративного розпису.

2022 року вступила до Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса». Під час війни вона продовжувала працювати творчо, доєдналась до волонтерської діяльності асоціації та зробила ілюстрації до двох книжок І. Козака «Мости любові» та «Калинові іменини».

Для персональної виставки «Нариси» Алла Бондарєва вперше презентувала роботи саме з книжкової графіки. До експозиції увійшло 17 картин. Представлені монохромні малюнки були створені для оформлення книжок українських письменників, аби максимально підсилити сприйняття поетичних рядків про яскраві моменти людського життя. Також до експозиції увійшли вироби з розпису на склі, яким художниця захопилася не так давно.


Особливим подарунком для художниці та гостей виставки став виступ музиканта Андрія Криворучка – директора музичної школи № 8. Звуки гітари по особливому підсилювали святкову атмосферу заходу.