Через підрив Каховської ГЕС постраждали природно-заповідні території

13:12

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Ця інформація від управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА розповідає про обстеження фахівцями природно-заповідних територій Миколаївщини, які постраждали від затоплення.

Негативного впливу перш за все зазнав окупований Кінбурнський півострів (Очаківська громада Миколаївського району). За даними адміністрації Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та результатами дешифрування космічних знімків, зона підтоплення в межах НПП “Білобережжя Святослава” була 1900 га, Чорноморського біосферного заповідника (“Волижин ліс”) – 130 га, РЛП «Кінбурнська коса» – 500 га. Всього приблизно 2 530 га.
На території Кінбурнського півострову, за інформацією філії «Миколаївське лісове господарство» ДСГП «Ліси України», в межах земель держлісфонду було підтоплено 2000 га, з них: Кінбурнське лісництво – 600 га, Василівське лісництво – 1400га.
Підтоплення на Кінбурнському півострові зазнали узбережна частина с. Покровське (до підніжжя Нижніх кучугур), с. Василівка з більшою частиною околиць, урочища Бикове, Комендантське, Бієнкові плавні, Глинище, пониззя Волижиного лісу, Василівські плавні, ставкове господарство до межі з Херсонською областю.
Одночасно із затопленням територій на Кінбурнському півострові 6 червня виникла пожежа. Через окупацію, втрату сухопутного сполучення із материковою частиною внаслідок затоплення до ліквідації пожежі не були залучені фахівці, пожежа гасилася місцевими жителями. Як наслідок – у Кінбурнському лісництві пошкоджено 1100 га, у Василівському – 800 га, всього 1900 га.
Новопетрівські плавні
22 червня здійснено обстеження території ботанічного заказника «Івано-Кепіне» у Снігурівській громаді Баштанського району. Встановлено, що унаслідок підвищення рівня води у р. Інгулець відбулось затоплення частини заказника. Спостерігається вимокання рослинного покриву, вимивання кореневої системи, відкладання змитих матеріалів, замулення окремих ділянок, органічними рештками руйнування та зміна конфігурації кристалічних відслонень (у т.ч. з норами птахів та комах), перенесення сміття, забруднення органічними речовинами. Виявлено пошкодження популяції зіноваті гранітної  (рослина родини бобових, ендемік України, занесений до Червоної книги України, Європейського червоного списку).
Комісійно обстежено інші території природно-заповідного фонду:
басейн р. Південний Буг – 20 червня:
– ландшафтний заказник «Новопетрівські плавні» (площа 200 га, Костянтинівська громада, Миколаївський район) басейн р. Інгул, – 19 червня:
– ландшафтний заказник «Півострів Піщаний» (площа 260 га), Мішково-Погорілівська територіальна громада, Миколаївський район;
– парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Парк Перемоги» (площа 42 га, м. Миколаїв).
На місцевості встановлено, що рівень води на всіх природно-заповідних територіях понизився, майже до природнього. За словами місцевих жителів рівень води у водоймах підвищився 7 червня та тримався 3 доби, тобто максимальні площі підтоплення спостерігались 9 червня.
У ландшафтних заказниках «Півострів Піщаний», «Новопетрівські плавні» водна-болотна рослинність, яка домінує у прибережній смузі річок, уповільнила та затримала воду. Така рослинність є пристосованою до коливань рівнів води та виконує роль своєрідних природних фільтрів, тому суттєвого негативного впливу не виявлено.
Півострів Піщаний
Суходільна ділянка ландшафтного заказника «Півострів Піщаний», яка представлена півостровом, не була підтоплена.
У плавневих комплексах ландшафтного заказника «Новопетрівські плавні» – у пониженнях рельєфу, з яких ще не зійшла вода, – зафіксовано наявність живих мальків риб, пуголовків земноводних, равликів. Знайдено шкаралупу яєць диких птахів.
У парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва «Парк Перемоги» рівень води знизився, знищення деревно-чагарникової рослинності унаслідок затоплення не зафіксовано.