Патріархові миколаївської прози Анатолію Малярову виповнюється 90 років!

14:30

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

«Страус голову прячет в песок,
Простолюдины ­– во флягу.
Да и художник от них не далек,
Ищет перо и бумагу»…
Ці поетичні рядки належать патріархові миколаївської прози Анатолію Малярову. 21 квітня, у День книги і авторського права, Анатолій Андрійович відзначає свій день народження. Поважному ювілярові виповнюється 90!
За ці роки у житті митця було всяке: народився він у 1933 році, пережив два голодомори, Другу світову війну (в евакуації). Під час сучасної російсько-української війни весь час перебував у рідному Миколаєві, навіть не допускаючи думки про можливість виїхати.
В життєвій книзі Анатолія Малярова є і багато світлих, яскравих сторінок.У свій час він, закінчивши сільську школу в далекій глибинці, вирішив вступити до театрального ВИШу. На подив односельців та, правду кажучи, і на власний подив – його зарахували до Київського театрального інституту ім. І. Карпенка-Карого. По закінченні альма-матер Анатолій Андрійович багато років віддав театральній діяльності: працював режисером в театрі і на телебаченні, писав п’єси і театральні рецензії. Вийшовши на пенсію, маючи вдосталь вільного часу і безліч спогадів про численні зустрічі з цікавими людьми, активно пише прозу.
На презентації однієї з книжок у колі друзів-миколаївців.
Дивовижно талановитий і діяльний, він написав і видав 26 прозових книг, у яких чимало миколаївців впізнають себе в образах літературних героїв. Як і в нашому житті, у творах ювіляра зображено буття без прикрас. Так з’явилися книги «Поживи в Николаеве», «Вкус провинции», «Обыватели града Николая», «Эта серенькая жизнь»…
З початком російсько-української війни (2014 року), будучи людиною у віці далеченько за 40, почав активно вивчати українську мову, та так результативно, що державною почав писати ще й оповідання. У найважчий для України 2022 рік, на противагу жахіттям війни – писав вірші. Як підсумок, недавно вийшла нова книга «О чем думалось лицедею», в якій більшість сторінок відведено поезіям.
Ювіляр любить і піклується про свою чудову родину, не забуває театр, захоплюється шахами… А ще обожнює гарні книжки, які вже багато років бере в книгозбірні. Завжди бадьорий, оптимістичний, веселий, він завоював прихильність співробітників бібліотеки і її користувачів. На заходах з його участю – презентаціях книг, творчих зустрічах – завжди аншлаги, та й авторські книжки ніколи не залежуються на полицях.
Шановний Анатолію Андрійовичу, вітаємо Вас з 90-літтям! Бажаємо мирного неба, міцного здоров’я, довгих років життя, цікавих книжок. Пам’ятайте, що ми завжди раді бачити Вас у бібліотеці. Сподіваємося на нові зустрічі і презентації. Вітаємо!
***
Цими чудовими словами привітали ювіляра співробітниці Бібліотечного «Літературного музею на Потьомкінській», який працює в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького ЦБС для дорослих міста Миколаєва.
Газета “Вечерний Николаев” приєднується до вітань!