На Миколаївщині надійшли повідомлення про замінування близько 20 об’єктів

19:05

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

На Миколаївщині 14 жовтня до закладів освіти та держустанов на електронні пошти надійшли повідомлення про замінування. Станом на 14:25 відомо про шість “замінувань” у Миколаєві та 14 по області, серед них — у будівлі Національного аграрного університету. На місцях працюють оперативні служби.

Про це  Суспільному розповів керівник управління з питань надзвичайних ситуацій Євген Пронін.

“Заміновані” в основному об’єкти, як освітні заклади, об’єкти критичної інфраструктури, ну і ряд установ і організацій, пов’язаних з морською діяльністю, податковими службами. Інформація надходила в основному на електронну пошту Нацполіції”, — розповів Євген Пронін.

Повідомлення про замінування стосувалися шести об’єктів у Миколаєві та ще 14 по області. Зокрема у Первомайську, Баштанці, Березанці, Галицинівській та Бузькій громадах тощо.

Поліцейські близько 14:20 отримали повідомлення про замінування Національного аграрного університету. Про це повідомив інспектор взводу №1 роти ТОР та старший лейтенант поліції Андрій Куземчак.

“Буквально через 10 хвилин ми вже були на місці. Зараз очікуємо спеціальну службу кінологів”, — розповів Куземчак.

За його словами, з будівлі університету евакуювали 200 людей.

Перший проректор університету Дмитро Бобенко зазначив, що о 13:00 адміністрація Миколаївського аграрного університету отримала електронне повідомлення про замінування корпусу від двох невідомих людей про загрозу вибуху.

“Неграмотно написано, але з великою погрозою, що “ви всі будете покалічені”. Що вибухівка була виготовлена у вакуумній упаковці, що не включає їх пошук собаками”.

За словами Бобенка, евакуювали близько 560 людей, серед яких студенти обліково-фінансового факультету, коледжу та науково-педагогічні працівники. Три тижні тому на пошту університету також надходило повідомлення про замінування. За словами Бобенко, тоді у корпусі евакуювали всіх людей.

Студенка аграрного коледжу Ірина дізналася про ситуацію через гучномовець.

“Сказав що треба збиратися і виходити з приміщення. Входів і виходів достатньо багато”.

З її слів, навчання сьогодні у цьому корпусі не планується. На місцях “замінувань” працюють оперативні служби, які перевіряють наявність вибухівки.

Що відомо про замінування в Україні 14 жовтня

  • У понеділок, 14 жовтня, в низці областей України надійшла інформація про нібито мінування навчальних закладів, торгівельно-розважальних центрів, установ та адмінбудівель. У Національній поліції Суспільному підтвердили мінування, зокрема в Києві, Сумах, Хмельницькому, Ужгороді, Одесі, Полтаві, Івано-Франківську, Миколаєві та Житомирі.
  • У Сумах до 10 різних державних установ надійшло повідомлення про мінування будівель, серед них: Зарічний суд, управління освіти та науки Сумської міської ради, сервісний центр на вулиці Білопільський шлях і будівля казначейства.
  • У Хмельницькому поліція отримала повідомлення про замінування трьох будівель, серед яких державні установи й комунальне підприємство, зокрема комунальне підприємство “Хмельницькводоканал”.
  • У Києві повідомлення про замінування отримали зокрема Київський національний університет культури та мистецтв та Вища рада правосуддя. ВРП тимчасово припинила свою роботу. Працівників та відвідувачів евакуювали. В головному управлінні поліції Києва Суспільному підтвердили повідомлення про нібито замінування низки об’єктів. Правоохоронці перевіряють інформацію на місцях. Про які саме будівлі йдеться у поліції не повідомили.
  • У Полтаві надійшли повідомлення до поліції про замінування 25-ї та 9-ї гімназій. Про це Суспільному розповів речник Полтавського райуправління поліції Василь Зуб. Нині вибухотехніки проводять обстеження та евакуйовують дітей із приміщень.
  • На Запоріжжі про замінування підприємств та установ правоохоронцям надійшло понад 30 повідомлень. Нині тривають перевірки.
  • У Кропивницькому до поліції надійшло повідомлення про замінування адмінбудівель. Інформацію про це Суспільному підтвердила речниця поліції в області Віталіна Бевзенко. Кількості та назв установ не назвала.