У Миколаєві відкрили виставку “М-86”, присвячену обороні Маріуполя

12:01

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

У Миколаєві 11 жовтня на площі Соборній відкрили виставку “М-86”. На інформаційних стендах були представлені свідчення учасників оборони Маріуполя.

На виставці побувало Суспільне.

Комунікаційна менеджерка ГО “Серце Азовсталі” Олена Бунт зазначила, що виставка є частиною великого літопису Маріуполя, який зібрав правдиві свідчення про оборону міста.

“Правдиві свідчення тих подій, безпосередніх учасників. Військовослужбовці, які боронили місто. Вони давали свідчення, і вже на основі їх історій будувався цей літопис. Далі з’явилася ідея виставки”, — каже жінка.

Кураторка виставки Настя Іщенко розповіла, що експозиція побудована у формі стріли, яка створює промисловий образ міста.

“Тобто це така перша метафора, яка зчитується, коли ми думаємо про Маріуполь”.

Світлі труби символізують початок оборони Маріуполя, а темні — завершення та понівечене місто, каже Настя.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. На виставці представлено десять ключових подій, які дають уявлення масштаби подвигу. За словами Насті Іщенко, важливою деталлю виставки є її двомовність.

“Ці панелі україномовні. Таким чином ми підкреслюємо те, що Україна знаходиться в зоні конфлікту і спостерігає його з середини, бореться за свою незалежність, переживає вибухи та постріли щодня. Простір ззовні виставки є англомовним. І це символізує міжнародну спільноту, яка спостерігає за цим конфліктом десь здалеку”, — пояснює вона.

На виставці представлено п’ять символів оборони Маріуполя.

“Перший символ — це енергетичні напої, другий — ліхтарик. Військові казали, що вони з ним не розставались. Третій ми називаємо символом самоідентифікації військових — жовтий скотч, синя ізострічка. Щоб ідентифікувати один одного. Далі санітайзери. Після епідемії “ковіду” в будівлях лежали просто цілі ящики. І це дуже допомагало військовим”, — каже Іщенко.

“І, напевно, найщемкіший з них — це коржик, яким вони готували з того, що було під рукою. Кожного разу, як до нього підхожу, у мене мурашки”.

На відкриття прийшли рідні військовополонених, які боронили Маріуполь у складі 36-ї бригади морської піхоти.