Серед українських підлітків шириться небезпечний тренд – співпраця з ФСБ

17:28

Відкрийте “Вечірній Миколаїв” у Google News та  Телеграм-каналі

Серед українських підлітків шириться небезпечний тренд — співпраця з ФСБ.
російські спецслужби масово вербують дітей для диверсій в Україні — “Схеми” (https://www.youtube.com/watch?v=nfjwpMUh5Ug).

Роблять це росіяни в межах дезінформаційної кампанії, метою якої є показати, що в Україні нібито існує активне підпілля, що в такий спосіб виступає проти загальної мобілізації.

Найчастіше підлітків вербують для підпалів авто військовослужбовців ЗСУ, обладнання «Укрзалізниці» чи будівель ТЦК. Шукають «виконавців», як правило, через телеграм — в групах з пропозиціями заробити «швидкі гроші». Те, що виконувати такі завдання погоджуються діти, вербувальників не хвилює — вони навпаки переконують «виконавців», що їм за це нічого не буде.

Журналістки «Схем» отримали у своє розпорядження фрагменти розмов та листувань вербувальників з малолітніми українськими паліями, поговорили з самими підлітками, які за підпали авто військових перебувають у буцегарні, а також провели власний експеримент — залегендовано написали декільком вербувальникам, щоб з’ясувати, що саме пропонують таким дітям та на яких умовах. Все це дозволило з’ясувати, як вербувальники та куратори пов’язані з російськими спецслужбами та наскільки масштабною є російська дезінформаційна кампанія з підпалу автівок українських військовослужбовців.